Iločki vinogradar dobio milijun kuna iz EU fondova: Evo što savjetuje poljoprivrednicima

Foto: Hrvoje Bošnjaković/Privatni album

VINOGRADAR Hrvoje Bošnjaković iz Bapske kod Iloka dobio je milijun kuna iz EU fondova. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 "Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice".


Poljoprivrednom obrtu "ŠIMUN", čiji je vlasnik upravo Bošnjaković iz Vukovarsko-srijemske županije, isplaćeno je 980.074,60 kuna za ulaganje u nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme.



IPARD sredstvima nabavljeni su: kultivator, rezač, predrezač, prskalice, električne škare te kombajn za berbu grožđa.

Razgovarali smo s Hrvojem Bošnjakovićem koji je za Index otkrio koliko mu je trebalo da uopće dobije novac preko natječaja na kojeg se prijavio, a progovorio je i o stanju hrvatskih poljoprivrednika.

Iako se vinogradarstvom bavi duži niz godina, od 2012. je baš otvorio poljoprivredni obrt za proizvodnju grožđa i postao kako kaže, privatni poduzetnik.

Novac iz IPARD-a čekao oko tri godine

"Tad kad sam otvorio obrt sam već počeo razmišljati o EU fondovima. Morao sam investirati novac da pokrenem posao i tako sam se u travnju 2013. prijavio na natječaj iz IPARD programa, a novac mi je stigao sad. Računao sam da ću čekati dvije godine, no ipak je potrajalo godinu duže", rekao je Bošnjaković.

Na upit koliko je komplicirano uopće aplicirati na natječaj za sredstva iz EU fondova kazao je kako mu je pomogla jedna konzultantska kuća iz Zagreba.


"Sam ne bih znao. Od države sam povremeno dobivao odgovore na upite. Savjetovao bih svim poljoprivrednicima da se prijave na natječaje za koja god sredstva iz EU, no moram ih upozoriti da se moraju naoružati kao Amerika i to znanjem i strpljenjem.

Ukoliko nemaju iskustva, neka se sami ne upuštaju u prijave. Bolje je nekoga unajmiti i to neku tvrtku koja će im riješiti tri aspekta, struku, financije i pravnu struku pokriti", savjetuje Bošnjaković.

"Hrvatski poljoprivrednici koriste zastarjelu i jeftinu mehanizaciju"

Dodao je kako su mu ova sredstva od velike pomoći, jer kako ističe, relativno mali dio poljoprivrednika financijski može pratiti poljoprivrednike u Europi.

"Ja često odlazim u razne zemlje EU i mogu reći da su oni daleko obrazovaniji od nas, gotovo svaki seljak govori jedan ili dva jezika. U globalu su jači od nas i u struci, financijama i znanju, a definitivno mogu reći da je poljoprivreda biznis i treba se ulagati u nju", rekao je Bošnjaković.

Naveo je i kako se ne bi mogao upustiti u ovako veliku investiciju bez sredstava EU.



"Ovo što smo sad kupili novcem iz IPARD-a je u inozemstvu postao standard. Mi kasnimo za Europom deset godina. Inače ovo je prvi privatno kupljeni kombajn u poljoprivredi u Hrvatskoj. Sve ostale su kupili kombinati i tvrtke.


Inače mi u Hrvatskoj kupujemo jeftinu i zastarjelu mehanizaciju koju kolege vinogradari već odavno ne koriste", rekao nam je Bošnjaković.

U 2015. isplaćeno 220 milijuna kuna za poljoprivredu  iz EU fondova

Za kraj dodajmo još kako je u 2015. godini Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila 220 milijuna kuna korisnicima IPARD sredstava. Riječ je o pretpristupnom programu Europske unije za razdoblje 2007. – 2013., a  koji je sastavni dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova V. komponenta Ruralni razvoj. Glavni cilj IPARD programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda.

"Kroz IPARD program u Republici Hrvatskoj korisnicima je bilo dostupno 179.000.000 EUR (1,3 milijarde HRK) potpore. Program je dobio pozitivno mišljenje 19. 12. 2007. na Odboru za ruralni razvoj u Bruxellesu te ga je Europska komisija službeno prihvatila 25. 2. 2008.", navode na svojim stranicama Agencija za plaćanja u poljoprivredi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.