Štagljar o svom testu: Iz male kapljice krvi saznat ćemo jeste li imali koronavirus

Screenshot: HRT

ZNANSTVENI tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je do razvoja novog serološkog testa, koji je jeftiniji, brži i pouzdaniji od ostalih, javlja HRT.

Štagljar je kazao kako će za odgovor na pitanje jesmo li se do sada zarazili koronavirusom i razvili antitijela biti dovoljna kapljica krvi iz prsta i novi serološki testa SIMPL.

"Radi se o krvnom testu koji uz pomoć specijalnih proteina koji se zovu inteini može u periodu manjem od sat vremena u samo 10 mikrolitara krvi, dakle milijuntom djelu litre, detektirati je li neka osoba već došla u kontakt s covidom ili ne", objasnio je Štagljar u HRT-ovom Dnevniku.

Kanadska vlada dala je znanstvenom timu više od milijun dolara, a test na tržištu očekuju za 6 mjeseci.

Gotov je za manje od sat vremena

"To je vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi. Uđete u jednu zgradu ili recimo u starački dom i napravite u roku od sat vremena oko tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno", kazao je Štagljar.

Štagljar smatra da je, mada na svijetu već postoji više od 50 seroloških testova, njihova metoda bolja i inovativnija.

"Puno je mjerljivija, puno brža, puno točnija i puno jeftinija. To je najvažnije u ovom trenutku - da imamo pouzdani test", naglasio je Štagljar i dodao da ovakvi testovi mogu biti temelj za imunološku putovnicu.

"Zato što nam takvi testovi mogu dati do znanja mogu li se osobe vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, a također mogu li te osobe putovati svijetom bez bojazni da zaraze druge osobe", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.