I fakulteti idu u štrajk

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VELIKO vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku o ulasku u štrajk. 

Razlozi su identični onima koje ističu prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama. Tražit će ujednačavanje plaća u sektoru znanosti i visokog obrazovanja, prije svega nenastavnog osoblja, javlja HRT.

"Mi smo dakle najavili štrajk što znači da moramo proći proces mirenja. Tek nakon toga, ako ne dođe do dogovora, krećemo u štrajk. Tek ćemo tada dogovoriti termin i modalitete štrajka", objasnio je prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti.

"Po mojoj procjeni nisu to veliki financijski efekti, ali sigurno da ako razgovaramo o poštenom odnosu prema svima, onda treba razgovarati i sa Sindikatom visokog obrazovanja u smislu koji su to minimum zahtjevi koji se moraju ispuniti ukoliko se dođe do pomaka, ovdje konkretno kod administrativno-tehničkog osoblja", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Koje će škole štrajkati sutra?

U Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji u petak je u štrajku bilo 88,17 posto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 posto zaposlenih u osnovnim školama, izvijestili su čelnici dva najveća prosvjetna sindikata.

Štrajk kojim se traži povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto sutra se nastavlja u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji, najavili su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.