ASTRAZENECA

I Bugarska obustavila cijepljenje AstraZenecom, žena umrla 15 sati nakon cijepljenja

Foto: EPA

BUGARSKA je danas privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je žena preminula 15 sati nakon što je primila to cjepivo, javlja Reuters.

Iz Bugarske poručuju kako žele da Europska agencija za lijekove (EMA) razriješi sve sumnje u sigurnost cjepiva. 

Bugarska je tako postala 11. zemlja koja je privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom.

EMA je, podsjetimo, jučer poručila da nema prepreka korištenju cjepiva AstraZenece te naglasila da su dobrobiti koje donosi cijepljenje veće od rizika.

"Dok se sve sumnje ne raščiste, obustavljamo cijepljenje ovim cjepivom", rekao je bugarski premijer Bojko Borissov u priopćenju za javnost.

Preminula žena imala je problema sa srcem, bila je pretila

Ministar zdravstva Kostadin Angelov potvrdio je da je 57-godišnja žena iz sela na jugu zemlje preminula od zastoja srca oko 15 sati nakon što je jučer primila AstraZenecino cjepivo. 

"Ovo je mjera predostrožnosti", rekao je Angelov novinarima, apelirajući pritom na sve one koji su cijepljeni AstraZenecom da ostanu mirni.

"Nemamo službenih podataka koji dokazuju uzročno-posljedičnu vezu", rekao je Angelov.

Žena koja je preminula 15 sati nakon cijepljenja imala je povijest bolesti srca te je bila pretila. Rezultati istrage njezine smrti bit će poznati za sedam dana, ali obdukcijom nisu pronađeni nikakvi krvni ugrušci.

Danska, Norveška i Island jučer su privremeno obustavili cijepljenje AstraZenecom nakon par slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili to cjepivo.

Bugarska, koja pokušava ubrzati cijepljenje, najavila je da će doze AstraZenecinog cjepiva zadržati u skladištima dok traju provjere te će nastaviti cijepljenje Pfizerom i Modernom.

Njemačka i Francuska su objavile kako će nastaviti cijepljenje AstraZenecom. 

Stručnjaci kažu da nema razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecom

Svjetska zdravstvena organizacija danas je objavila kako nema razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecom.

> WHO: Trebamo nastaviti s uporabom AstraZenecina cjepiva

Index je jučer objavio opširan članak u kojem citiramo niz svjetskih stručnjaka za cijepljenje. Svi redom tvrde da ne postoje pretjerani razlozi za brigu oko cjepiva AstraZenece.

> Deset zemalja blokiralo cjepivo kojeg je Hrvatska naručila najviše. Ovo morate znati

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.