Hunta presudila Suu Kyi: 18 mjeseci kućnoga pritvora

MIANMARSKA prodemokratska liderka Suu Kyi osuđena je na sudu u Jangongu na tri godine zatvora uz teški fizički rad što je vođa vojne hunte promijenio u 18 mjeseci kućnoga pritvora.

Prije čitanja presude prva neočekivana vijest iz Jangonga je bilo dopuštanje novinarima ulaska u sudnicu za vrijeme čitanja presude. Odluka je donesena nekoliko trenutaka prije početka čitanja presude. Stranim diplomatskim predstavnicima također je omogućeno prisustvovanje presudi.

Podsjetimo, 64-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir je optužena za kršenje uvjeta kućnoga pritvora kad je u svoj dom pustila Amerikanca Johna Yettawa koji joj je došao javiti da se sprema atentat na nju. Najveća moguća kazna koja prijeti Suu Kyi je pet godina zatvora i analitičari su vjerovali da će joj ta kazna biti i izrečena, prenosi Associated Press.

Prosvjedi nakon presude?

Danas izrečena presuda je trebala biti ponovo odgođena zbog bolesti i hospitalizacije Johna Yettawa, ali je on sinoć pušten iz bolnice pa su ostvarene i sve pretpostavke za čitanje presude. Protiv Amerikanca je podignuta tužba zbog poticanja kršenja uvjeta kućnoga pritvora te je također moguća maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Suđenje Suu Kyi, koja je u posljednjih 20 godina, čak 14 provela u kućnom pritvoru izazvala je veliku medijsku pažnju u cijelom svijetu. Mianmarska vojna hunta na vlasti je od 1962. godine. Predviđa se da će, nakon proglašenja krivnje, diljem zemlje početi prosvjedi domaćih i stranih oporbenih skupina.

I hrvatska diplomacija osudila odluku vojne hunte

Republika Hrvatska osuđuje nepoštenu i neutemeljenu presudu izrečenu čelnici mjanmarske Nacionalne lige za demokraciju i dobitnici Nobelove nagrade za mir Daw Aung San Suu Kyi, pridruživši se tako oštroj izjavi švedskog Predsjedništva Vijećem EU, ali i osudi koju je ova gesta mjanmarske vojne hunte potaknula u državama članicama Europske unije, navelo je u svom priopćenju danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

"Vojni režim u Mjanmaru oglušio se na dosadašnje proteste zbog zatvaranja oporbene čelnice, te ignorirao zahtjeve glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, država članica Europske unije i dijela članica ASEAN-a za njezino puštanje na slobodu. Donošenjem presude kojom se Daw Aung San Suu Kyi osuđuje na osamnaest mjeseci kućnog pritvora onemogućit će se njezino sudjelovanje na predstojećim izborima 2010. godine čime bi nedvojbeno bila ugrožena njihova legitimnost. EU je s jedne strane najavila zaoštravanje već postojećih sankcija prema mjanmarskom vojnom režimu, ali i intenzivniji angažman i suradnju s azijskim partnerima u pokušaju oslobađanja Daw Aung San Suu Kyi i ostalih političkih zatvorenika u Mjanmaru"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.