Hrvatsko katoličko sveučilište uvodi studij komunikologije

Ilustracija: Pixsell/Robert Anic

HRVATSKO katoličko sveučilište (HKS) u novoj akademskoj 2018./2019. godini uvodi novi diplomski sveučilišni studij - Komunikologiju - na koji se zainteresirani mogu prijaviti do 15. rujna ove godine kroz aplikaciju "Nacionalni informacijski sustav prijava na diplomske studije".  

Diplomski sveučilišni studij "Komunikologija" omogućava stjecanje vještina i profesionalnih znanja koja su potrebna za efikasno komuniciranje na različitim područjima kao i za daljnje znanstveno usavršavanje, a do 15. rujna ove godine traju i uplate, koje treba dostaviti kao dokaz o uplati troškova dodatnih provjera. Sve informacije o natječaju i upisu na ovaj novi diplomski studij dostupne su na mrežnim stranicama HKS-a na adresi www.unicath.hr/komunikologija, priopćilo je u srijedu to Sveučilište.

Dva usmjerenja kao rezultat potreba tržišta rada i novijih trendova u obrazovanju

Studentima su ponuđena dva usmjerenja  - Interkulturalna komunikacija i novinarstvo te Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću. Kako je objašnjeno, polazišta za ponuđena usmjerenja bila su potrebe na tržištu rada i noviji trendovi u promišljanju obrazovanja današnjih komunikatora i medijskih djelatnika.

Tijekom četiri semestra diplomskoga studija treba steći minimalno 120 ECTS bodova, a po završetku diplomskoga sveučilišnog studija stječe se akademski naziv magistar/magistrica komunikologije.

Pročelnik Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerko Valković raduje se početku toga diplomskog studija unatoč raznim pitanjima i izazovima na njegovu početku. Valković vjeruje da će ponuđena usmjerenja i raznovrsni predmeti koji se nude obogatiti hrvatsku društvenu i crkvenu javnost.

Jer, dodao je, ne treba isticati koliko je važno u današnjem globaliziranom svijetu razumjeti procese komunikacije u susretima ili napetostima između različitih kultura, filozofija, politika.

Aktivno uključivanje u procese komunikacije

Valković smatra kako je razumijevanje tih procesa, kao i novih medijskih sustava, jedan od preduvjeta aktivnog uključivanja u procese komunikacije djelovanjem u medijskom ili nekom drugom području. Upravo su te promjene koje sve više zahvaćaju naš život, objasnio je, bile izazov za pokretanje diplomskoga studija s usmjerenjem - Interkulturalna komunikacija i novinarstvo.

Kroz usmjerenje - Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću - studente se, pak, istaknuo je pročelnik Valković, želi osposobiti za praćenje, odnosno provođenje znanstvenih istraživanja, da bi upravo na temelju dobivenih rezultata mogli upravljati komunikacijskim procesima i mogli djelovati u odnosima s javnošću na različitim područjima. Ocijenio je kako složenost društva i važnost koju unutar njega imaju komunikacijski procesi predstavljaju izazov da ta područja i posebno suvremene načine komunikacije promatramo znanstvenim "alatima", odnosno znanstvenom metodologijom.

Raznolikost, odnosno širina pristupa cjelokupnoj tematici omogućava stjecanje različitih spektara znanja važnih i za kasnije profesionalno bavljenje komunikacijama u najrazličitijim područjima, zaključio je pročelnik Odjela za komunikologiju HKS-a Valković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.