Hrvatske ceste uplašile afere u cestogradnji: Ne vjerujemo više ni sami sebi

NAKON optužbi Ivice Pančića da je za probijanje tunela "Stupica" na cesti Makarska- Vrgorac tvrtka Vijadukt dobila posao direktnom pogodbom i da se radi o novoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj cestogradnji, uprava Hrvatskih cesta (HC) danas je javno pokazala dokumentaciju o tom poslu. Cesta je zatvorena prije četiri mjeseca zbog velikog odrona kamenja, a u HC-u tvrde da se ne radi o direktnoj pogodbi, nego o tome da u Zakonu o javnoj nabavi postoji članak koji im omogućava da zbog žurnosti ubrzaju proceduru.

"Prikupili smo inicijalne ponude, javile su se Vijadukt, Konstruktor i Hidroelektra. Ponuda Vijadukta bila je jeftinija za 9 milijuna od ostalih i odabran je za izvođača radova", rekao je član Uprave HC-a Josip Škorić.

U građevinarsvu vlada histerija

Vrijednost posla je 47 milijuna kuna, a zanimljivo je i Škorićevo objašnjenje zašto su u tvrtki odbijali medijima, među njima i Indexu, otkriti cijenu sanacije,  iako su ugovor sklopili 7. travnja.

"U zadnjih godinu dana vlada histerija u građevinarstvu, tvrtke zbog afera trpe ogromne štete. U takvoj situaciji više ne vjerujete ni sebi, pa smo prvo htjeli provjeriti je li sve čisto s aspekta struke i zakona i zato smo danas pozvali novinare", izjavio je Škorić.

Cesta se otvara za tri mjeseca uz posebnu regulaciju prometa

Kako je za projektnu studiju Radićevom IGH plaćeno 3,41 milijun kuna, cijeli će posao premašiti 50 milijuna kuna.  Iz Cesta kažu da su sigurni i stanovnici okolnih mjesta i da im ne prijete gromade tijelom sanacije, jer od 47 milijuna kuna, čak 20 otpada na zaštitu tijekom radova. Postavit će se zaštitni "jastuci" i barijere.

Probijanje tunela krenulo je danas, a već za tri mjeseca obećali su otvaranje ceste uz posebnu regulaciju prometa. Vozači u okolnim mjestima na rubu su živaca jer voze nekoliko desetaka kilometara zaobilazno otkad je cesta zatvorena zbog odrona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.