Hrvat u Ukrajini ubio trudnu curu? "Ne znam kako je dospjela ispod kreveta"

Foto: Facebook

BRANIMIR ĆALETA, 35-godišnji konobar iz Primoštena uhićen na Rabu, šest je godina mirno živio i sezonski radio u Hrvatskoj iako je još u listopadu 2013. godine ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog optužbe za ubojstvo s predumišljajem njegove tadašnje djevojke Anne Kitaeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Ćaleta je tada pobjegao iz Ukrajine preko Slovačke, čije državljanstvo ima, u Hrvatsku. Sve ove godine živio je znajući da je tražen, a tek bi tu i tamo preko svog odvjetnika Hrvoja Krište provjeravao događa li se što u njegovom slučaju.

Iz Ukrajine stigla zamolnica

Iz Ukrajine je 1. srpnja stigla zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Ćalete zbog kaznenog djela namjernog ubojstva po ukrajinskom zakonu i ŽDO je izdao nalog policiji da ga uhite, što su oni i učinili u petak u jutarnjim satima na Rabu gdje je on radio kao konobar u jednom ugostiteljskom objektu.

Nakon uhićenja Ćaleta je prebačen u Split gdje je na ŽDO-u ispitan. Branio se šutnjom, a istražni sudac odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Protiv Ćalete je otvorena istraga zbog teškog ubojstva odnosno ubojstva svoje tadašnje djevojke posebno ranjive zbog njene trudnoće na okrutan i podmukao način. Prijeti mu do 40 godina zatvora.

Roditelji Ukrajinke: "Ćaleta je ubio našu trudnu kćer zbog ljubomore"

Naime, sumnja se da je Ćaleta 15. rujna 2013. s ciljem da ubije Annu došao s njom u sobu 102 hostela Minora u Dnjepropetrovsku koju je ona za njega rezervirala kad je doputovao.

Znao je da je u sedmom mjesecu trudnoće i to s drugim muškarcem i znao je, sumnjaju istražitelji, da se zbog teže pokretljivosti i brige za nerođeno dijete neće moći aktivno braniti ili pobjeći mu.

Također je znao da je bila pod velikim psihološkim opterećenjem jer se osjećala krivom što je zatrudnjela s drugim čovjekom dok je bila s Ćaletom u vezi.

"Mi smo se upoznali pretprošlo ljeto u Primoštenu i vidjeli smo se u prosincu kad sam bio u Ukrajini. No od tada nismo poslije imali nikakve kontakte, niti smo se čuli niti smo se vidjeli. Istina, objavio sam fotografije na Facebooku, vidimo se nas dvoje slikani u trogirskoj katedrali", rekao je Ćaleta.

Tvrdi da je nije ubio

"Nisam ja to napravio, nitko me nije ispitivao, niti ukrajinska niti hrvatska policija. Ovo je užas, šokiran sam kao i moja obitelj, živim na selu ovdje u Vinovcu i ovo je strašno", kazao je tada Ćaleta.

Na pitanje je li u rujnu bio u Ukrajini i je li se dogovorio za sastanak s Annom, odgovorio je:

"Je, bio sam u Ukrajini, ali nismo se ništa dogovarali, slučajno smo se našli u gradu. Ja sam malo šetao, slučajno smo se našli u gradu. Bili smo u tom hostelu, malo smo pričali i ona je otišla. Nije išla sa mnom u moju sobu, a ja sam dan poslije išao u Donjeck", dodao je Ćaleta.

"Ne znam kako je dospjela ispod kreveta, rekao sam vam da nije išla u sobu sa mnom. Ne znam što se to dogodilo, ozbiljna je to stvar. Nije mi rekla da je trudna, nisam imao pojma za to, ali znam da nije trudna sa mnom i to sigurno. Svi koji me poznaju znaju da ja to nisam napravio, jer nisam takav čovjek, nikad nisam imao problema sa zakonom. Rješavam ovu situaciju u dogovoru s odvjetnikom", zaključio je tada Ćaleta koji je nakon toga odbijao svaki kontakt s novinarima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.