Hrvat iz Britanije: Danima smo zarobljeni, nema hrane, pića. Ovo je sramota za EU

Screenshot: YouTube

VELIKA Britanija odsječena je od ostatka Europe zbog straha od širenja novog soja koronavirusa. Tisuće vozača kamiona dva su dana u blokadi u luci Dover, a Francuska ulazak dopušta samo onima s negativnim testom.

Iz Manstona, u blizini Dovera, za HTV se javio Danijel Petrović, hrvatski državljanin na privremenom radu u Irskoj, koji radi za jednu prijevozničku tvrtku.

"Bili smo zatvoreni, prvih dan, dan i pol smo čekali u Doveru, u luci, čekali smo odluku da se 48-satna karantena prekine. Kada se prekinula, odlučili su da moramo imati negativni PCR test da bismo prešli granicu. Prebacili su nas u Manston, na aerodrom, i tu smo danas trebali obaviti taj test, međutim, na pola testiranja je sve prekinuto. Nikakve informacije ne dobivamo, ljudi su zatvoreni, fali hrane, fali pića, opskrbe nema jer u blizini nema dućana jer je ovo aerodrom", ispričao je Danijel.

Kaže kako je više od 7000 kamiona već tri dana zarobljeno u tom malom mjestu i ne mogu dalje, a od ponoći do 26. prosinca ni trajekti više neće voziti preko La Manchea. Sad svi čekaju PCR test kako bi uopće mogli steći preduvjete da jednog dana krenu dalje.

"Ovo je sramota za jednu Francusku, sramota za jednu Englesku, sramota za cijelu Europsku uniju i Bruxelles. Katastrofa", poručio je Danijel Petrović.

U Zagreb sletio avion s Hrvatima iz Britanije, ako nemaju test, mogu u samoizolaciju

Unatoč prekidu putničkog prometa s Velikom Britanijom, iz Londona je sinoć ipak u Hrvatsku stigao jedan od rijetkih zrakoplova ovih dana.

Po oko 120 hrvatskih državljana u Veliku Britaniju otišao je najveći avion u floti Croatia Airlinesa, Airbus 320.

Riječ je o putnicima koji su karte za povratak u Hrvatsku imali za let u ponedjeljak, no zbog otkrića novog soja koronavirusa, on je bio otkazan. Svi oni imali su pravo prvenstva na ovom repatrijacijskom letu.

Ministar prometa Oleg Butković kaže kako nisu imali dodatnih upita pa, kako stvari stoje, nove prilike za povratak Hrvata iz Velike Britanije neće biti najmanje do 31. prosinca, do kada zabrana vrijedi.

U Croatia Airlinesu kažu kako su, ako bude potrebe i vlada to zatraži, spremni organizirati i dodatne letove, prenosi Nova TV.

Procedura za sve koji stižu ista je kao i za ostale inozemne putnike - svi moraju imati negativan PCR test, a onaj tko ga nema ide u samoizolaciju dok se ne testira i ne dobije negativni test. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.