Hong Kong u recesiji, kineski premijer: Mora se vratiti red

Foto: Epa

KINESKI premijer Li Keqiang susreo se danas u Pekingu s čelnicom Hong Konga Carrie Lam nakon nekoliko mjeseci često nasilnih prosvjeda, koji su potaknuli recesiju u tom posebnom upravnom području Kine, i poručio da se moraju okončati nasilje i kaos.

Li se susreo s Lam u okviru njezinih redovitih konzultacija s Pekingom tijekom kojih će se susresti i s predsjednikom Xi Jinpingom.

Teška politička kriza

Do susreta dolazi nakon što je tijekom noći hongkonška policija suzavcem rastjerivala prosvjednike u bivšoj britanskoj koloniji suočenoj s najgorom političkom krizom u proteklih nekoliko desetljeća koja traje više od šest mjeseci.

"Vlast posebnog upravnog područja mora nastaviti s naporima da se okonča nasilje i zaustavi kaos u skladu sa zakonima i ponovno uspostavi red", kazao je Li na susretu s Lam, prema izravnom televizijskom prijenosu.

Hong Kong u recesiji

Posjet Lam Pekingu odvija se u trenutku dok lokalni tisak špekulira o tome hoće li joj Xi dati nove naputke o rješavanju političke krize uključujući i moguće smjene u čelništvu Hong Konga.

Xi se s Lam susreo u studenome u Šangaju i tada je kazao kako ima iznimno povjerenje u nju unatoč nemirima u gradu.

Hong Kong, u kojem živi oko sedam milijuna ljudi, prvi put je u recesiji nakon deset godina, a posebno su pogođeni turizam i trgovina zbog nasilnih prosvjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.