Hoćemo li ikad moći zaustaviti vrijeme?

Foto:123rf

HIBERNACIJA je metoda pauziranja fizičkih i kemijskih procesa - između ostalog i onih životnih.

Ona bi za nas mogla postati način spašavanja teško bolesnih ljudi ili rješenje za dugotrajne misije u svemiru, izvještava BBC.

Eksperiment s atomskim satovima

Američki pjesnik Delmore Schwartz jednom je zapisao: "Vrijeme je vatra u kojoj izgaramo." Rađamo se, živimo i umiremo. Kroz povijest smo bili fascinirani mogućnošću putovanja kroz vrijeme, kao u bajkama poput Trnoružice te statičnim poljima i obustavljenom animacijom u filmovima znanstvene fantastike. Godine 1971. znanstvenici Joseph Hafele i Richard Keating postavili su četiri atomska sata na avione koji su zatim dvaput obletjeli svijet, prvo ka istoku, a zatim ka zapadu.

Te su satove poslije usporedili s referentnim atomskim satovima i ustanovili njihovu nepodudarnost. Kako je dokazao eksperiment Hafelea i Keatinga, brzina kojom prolazi vrijeme ovisi o okolnostima i o situaciji.

Katie Mack, docentica sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, tvrdi da će ako putujete super-relativističkom brzinom koja se približava brzini svjetlosti ili se nalazite u blizini crne rupe količina protoka vremena koju ćete iskusiti biti manja od količine vremena nekog drugog.

Projekt razvoja biostaze

Vrijeme možda jest relativno, no ono ipak ostaje temeljni aspekt naše stvarnosti.

"Rendgenske zrake i priključci su jedno, no vrijeme i statična polja malo su kompliciraniji. Ovo je vrlo pametno vrijeme. Ono može kružiti oko uglova i nikad se ne zaustaviti, osim ako ne zaglibite na zabavi sa zubarom," šali se Doug Naylor, jedan od tvoraca serije Crveni patuljak.

Američka agencija za sigurnosna istraživanja Darpa trenutačno radi na projektu razvoja biostaze koja usporava tijelo na razini molekula. Biostaza može produljiti takozvani "zlatni sat" - vremenski raspon koji ranjenici imaju na raspolaganju do dolaska hitne pomoći. Cilj biostaze je usporavanje brzine kojom se odvija život.

Ona bi također mogla produljiti vijek trajanja banaka krvi i drugih lijekova usporavanjem vremena reakcije kemikalija. Ipak, biostaza je namijenjena isključivo za hitne medicinske slučajeve, ne i za dugoročno korištenje.

Za inspiraciju pronalaska dugoročnih rješenja trebali bismo dublje promotriti prirodu.

Kriptobioza kao metoda produljenja života

Neka stvorenja, poput šumskih žaba, posjeduju sposobnost poznatu kao kriptobioza, kod koje se čini da su zaustavljeni svi metabolički procesi, iako oni i dalje funkcioniraju i omogućuju tim žabama da prežive u smrznutom stanju. Druge životinje, kao primjerice medvjedi, ulaze u zimski san u kojem im se metabolizam svjesno usporava, a iz njega se bude nekoliko mjeseci kasnije. Medicina je i ljudima omogućila ulazak u slična stanja, iako u znatno manjoj mjeri.

U slučajevima srčanog zastoja ili oštećenja mozga terapeutska hipotermija može smiriti pacijenta i dovesti ga u stanje niskog metabolizma na nekoliko dana, osiguravajući tijelu dovoljno vremena za oporavak.

Metoda kriogenike uključuje smrzavanje tijela na temperaturi od otprilike -190 stupnjeva Celzijusa te kasnije oživljavanje pacijenta. Ipak, dovođenje nekoga u kriogenično stanje puno je kompliciranije nego jednostavno zamrzavanje.

Pacijentu se ispire krv

U kriogenici se pacijentu ispire krv, a zatim mu se ubrizgava zaštitna tekućina.

Kriogenika se koristi isključivo u slučajevima zastoja srca. Iza nje se krije ideja ubrzanog napredovanja medicine u budućnosti, koje bi omogućilo budući oporavak i liječenje pacijenata, piše BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.