HNS-ovka: Ministarstvo ne ukida, nego racionalizira školsku mrežu

Foto: Patrik Maček/Pixsell

HNS-OVA saborska zastupnica Božica Makar danas je odbacila prozivke da Ministarstvo obrazovanja planira ukinuti pojedine škole, ističući da mjerom racionalizacije mreže školskih ustanova želi omogućiti jednaku kvalitetu obrazovanja u cijeloj Hrvatskoj.

Makar se u slobodnoj raspravi u saboru osvrnula na sve brojnije prozivke predstavnika područnih škola da Ministarstvo planira ukinuti osnovne škole s manjim brojem učenika jer nisu rentabilne ni ekonomski opravdane, te istaknula da Ministarstvo "ništa ne ukida nego racionalizira mrežu školskih ustanova".

Pojasnila je kako je Ministarstvo izradilo smjernice i uputilo ih u e-savjetovanje kako bi se ostvarila optimalna iskoristivost i jednaka dostupnost kvalitete obrazovanja, te jednaka mogućnost školovanja učenika u skladu s europskim standardima bez obzira gdje žive.

"Potrebna je i kvalitetnija opremljenost škola, njihovo okrupnjavanje i racionalizacija", poručila je Makar.

"Rad u jednoj školskoj smjeni postižemo u idućih deset godina"

Napomenula je kako se rad u jednoj školskoj smjeni planira postići u idućih deset godina, podsjećajući kako danas neke škole rade i u tri smjene. Stoga potrebnim smatra postići optimalnu iskorištenost školskih kapaciteta, pri čemu osnivači škola (županije, gradovi i općine) najbolje znaju kakvo je stanje na njihovu području.  

Mostovac Slaven Dobrović upozorio je, pak, na problem Centra za zbrinjavanje otpada Marišćina, za koji je rekao kako od početka svog rada ugrožava zdravlje i ne opravdava novac koji je tamo uložen.

Naglasio je da su parametri zagađenja zraka sumporovodikom višestruko premašeni, čak  256 puta godišnje, odnosno čak tri i pol puta više nego na odlagalištu otpada Jakuševac.

Za 16 milijuna kuna uloženih u Marišćinu mogli se izgraditi sortirnica i kompostana

"Rješenja i studije nisu predviđale današnju sliku, a za 16 milijuna kuna koliko je uloženo mogli su se izgraditi sortirnica i kompostana", ustvrdio je Dobrović.

Upozorio je kako su prošle dvije godine i ništa se ne događa, da odgovornost za neuspjeh lokalne jedinice prebacuju na državu, pozivajući Ministarstvo zaštite okoliša i ministra Tomislava Čorića da krenu u transformaciju hrvatskog društva u društvo kružne ekonomije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.