HNS oštro osudio kršenje prava pacijentice iz vukovarske bolnice: "Tražimo da se provede istraga"

Foto: FAH

HNS SE danas putem priopćenja za medije oglasio o pozivu vukovarskog ogranka inicijative „40 dana za život“ koja je na svojim Facebook stranicama najavila dolazak trudnice u vukovarsku Opću bolnicu na pobačaj te pozvala molitelje da ju dočekaju ispred bolnice kako bi joj pomogli da izabere život.

> Radikalni katolici javno teroriziraju i maltretiraju ženu koja ima zakazan termin za pobačaj

Priopćenje HNS-a u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oštro osuđuje neprimjereni poziv vukovarskog ogranka inicijative „40 dana za život“ koja je na svojim Facebook stranicama najavila dolazak trudnice u vukovarsku Opću bolnicu na pobačaj. Pritom pozivaju molitelje da ju dočekaju ispred bolnice kako bi joj pomogli da izabere život.

Ako je spomenuta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice, riječ je o teškom kršenju zakonski garantiranog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući i sam boravak u bolnici.

Stoga pozivamo Upravu Opće bolnice, nadležno Ministarstvo zdravlja, ali i ostale mjerodavne institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila eventualna sumnja da je inicijativa spomenute podatke dobila upravo od djelatnika bolnice.

Podsjećamo, HNS se zalaže za pravo svake žene na izbor te se protivimo svakom obliku pritiska na autonomno odlučivanje pojedinca. I ovaj slučaj pokazuje trenutnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti", zaključuje se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.