Hillary Clinton: Iran se boji vlastitih ljudi

"IRANSKI proces u sklopu kojeg se sudi stotinjak ljudi povezanih s neredima koji su u toj zemlji izbili nakon predsjedničkih izbora, znak je slabosti i pokazatelj da se Iran boji svojih vlastitih ljudi", izjavila je jučer u televizijskom intervjuu američka državna tajnica, Hillary Clinton, prenosi CNN. "Rezultati suđenja najbolji su pokazatelji koliko se iransko vodstvo boji vlastitog naroda, odnosno istine i činjenica koje izlaze na vidjelo", objasnila je Clinton.

Pred svjetskim očima

U suđenje su uključeni i novinski reporter Maziar Bahari, koji ima dvojno državljanstvo, iransko i kanadsko, i Kian Tajbakhsh, iransko-američki student. Suđenje je počelo prošlog vikenda i trebalo bi završiti u nedjelju. Ovog je tjedna američko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo zabrinutost zbog studenta Tajbakhsha i zatražilo od iranskog vodstva da ga pusti bez odgađanja. "Tajbakhsh nije igrao nikakvu ulogu u izborima i ne predstavlja nikakvu prijetnju iranskoj vladi ili nacionalnoj sigurnosti", stoji u jučerašnjoj izjavi Roberta Wooda, glasnogovornika ministarstva. U izjavi stoji i da mu nije dodijeljen odvjetnik, na kojeg ima pravo, kao i upozorenje Iranu da "svijet promatra što se događa u Iranu te da će o tome svjedočiti".

Uloga u neredima

U jučerašnjoj izjavi Clinton je izrazila zabrinutost SAD-a zbog zatvaranja i suđenja Bahariju te ponudila pomoć. Svi kojima se sudi u Iranu, uključujući i iranske novinare i pristaše opozicije, optuženi su za navodnu ulogu u neredima koji su nastupili prošlog mjeseca nakon predsjedničkih izbora. Svi na suđenju bit će smješteni u tri kategorije: "intriganti i planeri nereda", "antagonisti i oni koji pripadaju stranim službama" te "oportunisti, takozvani huligani, koji su palili, uništavali javnu i privatnu imovinu, te koji su uznemirili javnu sigurnost".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.