HGSS spasio trojicu izletnika na Kamešnici

ZA TROJICU izletnika iz Otoka kraj Sinja M.E. (29), I.P. (21) i V.B. (35) izlet do vikendice na planini Kamešnici mogao je završiti kobno, priopćila je Hrvatska gorska služba spašavanja.

U petak su se po još uvijek dobrom vremenu dovezli do područja Divljakinje, te su se unatoč snijegu koji je u međuvremenu počeo padati uputili prema 4 kilometra udaljenoj planinskoj kućici. Međutim, ni nakon 4 sata hoda i probijanja kroz duboki snijeg, zbog sve jače mećave nisu mogli pronaći kućicu koja im je trebala pružiti zaklon, već su potpuno izgubili orijentaciju te se pokušali vratiti natrag do automobila.

Nešto prije 18 sati mobitelom su nazvali Centar 112 i zatražili pomoć Gorske službe spašavanja. Iz Splita su se uputili gorski spašavatelji s termokamerom i 3 psa, a zatražena je pomoć spasilaca iz HGSS Gospić i HGSS Zadar zbog specijalnih motornih saonica za kretanje po snijegu s kojima oni raspolažu. Zbog bržeg pristupa zametenoj planini pozvana je i ralica Županijskih cesta koje su trebale GSS-ovim terencima omogućiti što brži i bliži pristup planini.

Nakon što su ugledali svjetla spasilaca, troje izletnika im je krenulo u susret. U 21,30 h spasioci i izgubljeni su se susreli i zajedno uputili u podnožje Kamešnice čime je akcija spašavanja sretno završena.

Utrka s vremenom

"Radilo se o utrci s vremenom, jer se u takvim uvjetima bez zaklona teško može preživjeti noć. Iz Splita se se uputili gorski spašavatelji s termo kamerom i tri psa, zatražena je i pomoć kolega iz gospićke i zadarske stanice, i to zbog specijalnih saonica za kretanje po snijegu. U pomoć je pozvana i ralica Županijskih cesta, kako bi se GSS-ovim terencima omogućio što brži pristup planini", kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Sa zametenom trojkom u vezi su bili čitavo vrijeme. Savjetovali su ih da ne lutaju, nego zaklone i pričekaju pomoć.

"Akcija nije potrajala dugo. Nakon što su ugledali svjetla spasitelja, izletnici su im krenuli u susret. Sreli su se oko 21.30 sati i zajedno uputili u podnožje Kamešnice, čime je akcija spašavanja sretno okončana", kaže Prizmić.

Sjetio se broja 112 i vidio da funkcionira

Automobil izletnika ostao je visoko u planini zameten snježnim nanosima. Za njegovo spašavanje, trebat će pričekati povoljnije vremenske uvjete. Izgubljeni su bili u dobrom stanju i bez ozljeda, no bez brze i uspješne intervencije GSS-a, priča je mogla imati sasvim drugačiji završetak.

U akciji je sudjelovalo 20 pripadnika GSS-a iz Splita, šestorica iz zadarske stanice te pripadnica GSS-a iz Šibenika. Jedan od spašenih sjetio se da nazove 112 upravo zato jer su mediji opširno izvještavali o proslavi Jedinstvenog europskog broja 112. "Na svojoj koži sam se uvjerio da to nije puka priča, već zaista funkcionira", kazao je spasiocima.

GSS-ovci mole sve izletnike, koji će za vikend u prirodu, da se nepotrebno ne izlažu opasnostima i skrbe o sigurnosti te računaju da zima nije samo radost, već može pokazati i drugo, ponekad okrutno i opasno lice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.