Handke proglašen nepoželjnim u Sarajevu

Foto: EPA

SKUPŠTINA Sarajevske županije u srijedu je donijela odluku kojom je austrijskog književnika Petera Handkea proglasila nepoželjnom osobom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svi zastupnici koji su sudjelovali na sjednici skupštine podržali su prijedlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Osudili dodjelu Nobelove nagrade

Ujedno su usvojili posebnu izjavu kojom su osudili dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu zbog njegova nijekanja genocida koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Handke je uoči dodjele Nobelove nagrade u intervjuu za Televiziju Republike Srpske potvrdio kako planira posjet Bosni i Hercegovini, vjerojatno tijekom proljeća iduće godine.

Kazao je da kani doći u Banju Luku, no Sarajevo nije spominjao.

Komšić: Nagrada Handkeu je nagrada genocidu

U BiH se na dodjelu Nobelove nagrade Handkeu reagiralo na potpuno suprotan način, pri čemu ga se u RS-u slavilo kao prijatelja Srba, dok su iz Federacije BiH stizale oštre osude na njegov račun upravo zbog odnosa prema srebreničkom genocidu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon dodjele Nobelove nagrade Handkeu ocijenio je da je to zapravo "nagrada genocidu", a gotovo istodobno je srpski član državnog vrha Milorad Dodik Handkeu uputio čestitku punu hvalospjeva nazvavši ga velikim književnikom i humanistom.

Dodik se u čestitki pozvao na drugog nobelovca Ivu Andrića, kojeg je citirao napisavši da Handkeova književnost "nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.