Grk koji je u albanskom zatvoru dobio više od 200 tisuća glasova na EU izborima

Foto: Facebook

Kandidat iz redova grčke Nove Demokracije Fredi Beleri, prema trenutnim rezultatima, a zahvaljujući preferencijalnim glasovima, dobio je zastupničko mjesto u Europskom parlamentu. I ne bi tu bilo ništa sporno da Beleri trenutno nije u albanskom zatvoru, gdje služi dvogodišnju kaznu zbog korupcije. Grčki portal Ekathimerini piše da je dobio 236.271 preferencijalni glas.

Beleri je pripadnik grčke manjine u Albaniji, gdje je bio kandidat za gradonačelnika Himara. Dva dana prije izbora uhićen je zbog optužbe za kupovinu glasova, a na koncu je na izborima i pobijedio s 19 glasova razlike. No albanske vlasti nisu mu dopustile da izađe iz pritvora kako bi položio prisegu.

Mitsotakis ga stavio na listu

I ranije je bio osumnjičen za kaznena djela u Grčkoj i Albaniji. Grčka vlada njegov slučaj smatra kršenjem prava manjina u Albaniji, zbog čega je i blokirala pristupne pregovore s Europskom unijom. Ipak, Albanija tvrdi da je ovaj slučaj "stvar koju treba riješiti sud" i ističe da EU inzistira na neovisnosti sudstva i borbi protiv korupcije.

Grčki premijer Mitsotakis je pod pritiskom dijela javnosti stavio Belerija na listu za europske izbore. No postavlja se pitanje hoće li Nova Demokracija inzistirati da Beleri bude eurozastupnik i hoće li Albanija pristati na njegovo puštanje iz zatvora.

"Ojačalo me moje uvjerenje da svjetlost uvijek pobjeđuje tamu"

Euronews Albanija piše da se Beleri oglasio iz zatvora. "Tijekom svih mjeseci moje avanture ojačalo me moje uvjerenje da svjetlost uvijek pobjeđuje tamu", rekao je.

"Želim od srca zahvaliti svim Grcima koji su me počastili svojim glasom, svojoj obitelji koja mi je podrška. Zahvaljujem i prijateljima diljem Grčke koji su bili uz mene kroz najteži test u mom životu. I, naravno, premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, koji mi je dao priliku da budem kandidat, na čemu ću uvijek biti zahvalan", dodao je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.