Grčka traži premijera ili barem nekog tko će ga dobro glumiti

IAKO je dogovor o formiranju nove krizne vlade nacionalnog jedinstva postignut u nedjelju navečer, pitanje čovjeka koji će tom vladom kormilariti još nije riješeno.

Očekivalo se kako će se sad već bivši premijer Papandreou i oporbeni lider Samaras još jučer uspjeti dogovori oko imenovanja novog mandatara, ali negdje je očito zapelo pa se ti razgovori nastavljaju danas.

Prestanite se igrati i obavite posao

Imena kandidata koji se razmatraju za tu funkciju nisu službeno objavljeni u javnosti, ali je jasno kako su favoriti za posao bivši dopredsjednik Europske središnje banke Lukas Papademos i europski povjerenik u Strasbourgu Nikiforos Diamanduros. Izgleda kako je Venizelos ispao iz kombinacija te će ostati ministar financija.

Istovremeno pritisak europskih političara na grče raste iz sata u sat. Poruka je jasna: "Prestanite igrati političke igrice i što prije oformite vladu koja će moći potvrditi dogovoreni sporazum." U protivnom će bankrot biti neminovan.

I Papandreou i Samaras žele voditi vladu "iz sjene"


Međutim, lakše je to reći nego učiniti. Iako je oporbeni vođa Samaras dobio ono što je najviše želio - ostavku Papandreoua - nije dobio hitne izbore. Stoga će on za novog premijera pokušati postaviti nekoga tko će moći provoditi njegove interese, što bi zapravo bio pandan obnašanju vlasti, barem dok se izbori službeno ne održe u veljači. Ipak, isti plan vjerojatno ima i Papandreou, koji se odrekao svog službenog položaja premijera, ali vjerojatno ne i mogućnosti da tu funkciju obavlja "iz sjene".

Novo igranje sa živcima europskih političara?

Pasok i Nova demokracije desetljećima su najjače stranke u Grčkoj te se jedino one izmjenjuju na vlasti. Teško je pomisliti da će njihovi čelnici olako kormilo prepustiti nekom "trećem faktoru", pa makar bio i neutralan. Stoga bi i ovi pregovori oko imenovanja premijera, koji bi trebao vršiti tehničku funkciju vođenja prijelazne vlade, lako mogli potrajati i dodatno se poigrati s živcima europske političke elite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.