Grčka bila u teškim dugovima, sada investitori plaćaju da joj posude novac

Foto: Epa

PRIJE samo četiri godine Grčka je ušla u bankrot i nevoljko je prihvatila europske uvjete za spašavanje svoje ekonomske situacije. No, sada su se stvari promijenile i investitori plaćaju toj zemlji za privilegiju da joj posude novac, piše CNN.

Najzaduženija zemlja u Europi nedavno je prodala državni dug s negativnim prinosom, što znači da ako investitori drže te obveznice do dospijeća za tri mjeseca, dobivaju nazad manje nego što su uložili, odnosno moglo bi se reći da plaćaju kako bi joj mogli posuditi novac.

Smanjila broj državnih službenika i plaće u javnom sektoru

Grčka je tako u srijedu prodala obveznice u iznosu od 487,5 milijuna eura s negativnim prinosom od -0,02%. Ranije ovog tjedna prodala je 10-godišnje obveznice s prinosom od samo 1,5%. U 2012. prinosi na slične obveznice iznosili su skoro 24%.

Radi se o dramatičnom preokretu ekonomske situacije za zemlju kojoj je bilo potrebno najveće financijsko spašavanje u povijesti i čiji je državni dug u jednom trenutku iznosio čak 180% BDP-a.

Grčka je u proteklih osam godina od europskih vlada i Međunarodnog monetarnog fonda dobila 204 milijarde eura. No, morala je pristati na određene uvjete koji su je prisilili da drastično smanji državnu potrošnju. Skresala je broj državnih službenika za 25% i smanjila plaće u javnom sektoru za 30%. Time je došlo do pada potrošačke mogućnosti građana i do drastičnog porasta nezaposlenosti. Gospodarstvo je izgubilo oko četvrtine svoje veličine.

Reforme su se isplatile?

Prema svemu sudeći, izgleda da su se navedene gospodarske reforme isplatile. Grčka se tako s negativnim prinosom obveznica pridružila Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i drugim manjim ekonomijama poput Češke.

Neki analitičari smatraju kako negativan prinos grčkih obveznica ne signalizira povećanu potražnju stranih ulagača, već da su njih većinom kupile lokalne banke zbog kolaterala, dok drugi vjeruju kako su provedene reforme ohrabrile investitore.

“Ulagače je ohrabrila nova vlada sklona ozbiljnim reformama“, rekao je Athanasios Vamvakidis, izvršni direktor strategije deviznih promjena G10 u banci Bank of America Merrill Lynch.

“To se može vidjeti u smanjenju razlike između prinosa na njemačke obveznice u odnosu na grčke“, dodao je.

Očekuje se da će grčko gospodarstvo porasti za 2,1% u 2019. godini, čak i ako druga europska gospodarstva padnu u recesiju. Naime, u toj je zemlji u rujnu zabilježena pozitivna proizvodna aktivnost, dok je kod Europe u cijelosti ona bila negativna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.