Gori u Hercegovini, Dodik ne da helikoptere za gašenje požara

Foto: N1, Dejan Rakita/PIXSELL

POŽARI bjesne i Hercegovinom. 

Dio njih je pod kontrolom, a dio se ne može ugasiti zbog nepristupačnog terena i stoga je potrebna intervencija iz zraka. 

Ipak, komplicirane procedure i nedostatak političke volje ugrožavaju brojne endemske vrste i tako bi moglo doći do još većeg problema. 

Nepristupačan teren, blizina dalekovoda, ali i političke opstrukcije razlog su zbog kojeg i ovaj požar nije gašen po hitnom postupku, koji je inače vrlo kompliciran. 

"Iz Operativnog centra Jablanica stigao je zahtjev za pomoć gašenja požara iz helikoptera OS BiH i taj zahtjev je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila prema Ministarstvu sigurnosti, a MS dalje prosljeđuje zahtjev prema Predsjedništvu BiH i na kraju Predsjedništvo potpisuje i ustvari odobrava ili ne odobrava taj zahtjev", rekla je za N1 BiH Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ-a. 

Pojednostavljenje procedura

Lokalno vatrogasno društvo u Jablanici ističe da imaju dovoljno opreme i ljudi za gašenje s tla, ali da su u ovakvim situacijama nemoćni.

"Mislim da bi trebalo pojednostaviti te procedure da praktično predstavnik CZ-a ili vatrogastva ima toliko povjerenje kada on da signal, da to ide vrlo brzo, efikasno, da ne dolazi do širenja požara jer je kasnije puno teže ugasiti nego u prvim trenucima", rekao je Omer Nezirić, pomoćnik načelnika CZ-a Jablanica. 

"Zadnja tri dana smo na području Hercegovine i u samo ta tri dana, koliko imam informacije, mislim da smo izbacili negdje oko osamdeset tona vode. Često smo imali i ranije, pogotovo za medicinske evakuacije i situacije gdje je tražena pomoć od strane Federacije i rukovodstva RS-a, od koje mi dobivamo suglasnost, uvijek je imalo razumijevanja i reagirali smo, ako nismo angažirani na području RS-a, rado izađemo u susret", kazao je Boban Kusturić, Helikopterski servis RS.

Ipak, tako nije i ovaj put, piše N1 BiH

Širenje na magistralu

Za požare u Stocu i Tomislavgradu, kao i ovaj u Jablanici, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao suglasnost za korištenje helikoptera OS-a BiH. Zbog toga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pomoć zatražio od NATO-a i EUFOR-a. Dok pomoć ne stigne, požar u Jablanici prijeti širenju na magistralni put M17.

Požar prijeti brojnim endemskim vrstama, a u blizini se nalaze i brojni strujni dalekovodi koji itekako otežavaju gašenje požara bilo da je riječ o gašenju s tla ili iz zraka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.