KORONAVIRUS

Glasnogovornik slovenske vlade: Ne očekujem da će Hrvatska uskoro na zelenu listu

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz/FaH

U SLOVENIJI je u utorak potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, no prošlog tjedna dnevni broj novih zaraza prelazio je sto, a posebno brine rast broja hospitaliziranih.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin rekao je da vlada pažljivo prati razvoj situacije u Sloveniji i svim susjednim državama te da je situacija u Sloveniji nešto slabija nego u Italiji, ali bolja nego u Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji, gdje nove zaraze također rastu.

Hrvatska ne ide s crvene liste

Što se tiče "osvježavanja" tzv. crvene liste epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je od susjednih država trenutno samo Hrvatska, Kacin je rekao da to u ovom trenutku ne treba očekivati, iako su se i Austrija i Slovenija na nju praktički uvrstile brojem oboljelih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana.

Po njegovim riječima, Slovenija očekuje da će u Europskoj uniji danas biti postignut konsenzus oko zajedničkih i usuglašenih kriterija za lakše prelaženje granica, prema prijedlogu koji je dala Europska komisija (tzv. europski "semafor), te će se kasnije tim kriterijima pridružiti i Slovenija.

Kacin je za Slovensku televiziju kazao da on ne očekuje da bi se Hrvatska, s obzirom na sadašnje stanje, uskoro mogla opet uvrstiti na tzv. "zelenu" listu epidemiološki sigurnih destinacija, prema kriterijima koje ima Slovenija.

"No, budući da je Hrvatska u Europskoj uniji za nju vrijedi niz iznimaka, pa tako Slovenci koji u Hrvatskoj imaju vikendice i dalje mogu preko granice na 48 sati, nešto liberalniji je i režim prelaska granice za Hrvate koji rade u Sloveniji, a omogućeni su i prekogranični obiteljski posjeti", rekao je Kacin.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.