Francuzi i Nijemci protiv Europske komisije po pitanju Schengenske zone

EUROPSKA komisija odlučila je postrožiti pravila Schengenskog sporazuma i ograničiti prava članica da jednostrano uvode privremene kontrole na svojim granicama.

Konkretno, EK će zemljama oduzeti dosadašnje pravo da na 30 dana suspendiraju odredbe Schengenskog sporazuma, te to vrijeme ograničiti na najviše pet dana, a za sve iznad toga članice će morati tražiti posebno odobrenje iz Bruxellesa.

S druge strane, Komisija je predložila da su u slučajevima masovnog priljeva imigranata, poput bijega velikog broja Libijaca u Italiju, proširi mogućnost uvođenja suspenzije. Isto vrijedi i za slučajeve kada neka od zemalja članica nije u stanju nadzirati vanjske granice. Novost je i da će se o funkcioniranju schengenske zone dvaput godišnje raspravljati u Vijeću EU i Europskom parlamentu.

Protiv odluke EK da odluke o suspenziji Schengenskog sporazuma digne na europsku razinu ustale su Francuska, Njemačka i Španjolska, koje smatraju kako ta odluka mora biti utemeljena na iscrpnoj procjeni u smislu nacionalne sigurnosti, što mogu osigurati samo države članice na temelju vlastite ekspertize i resursa u svojim sigurnosnom službama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.