Francuski "Spider-man" se popeo na neboder u Hong Kongu. Poziva na mir

"Spider-man" u Hong Kongu Foto: EPA

ALAIN Robert (57), poznatiji kao francuski "Spider-man", jutros se popeo na neboder u Hong Kongu te objesio transparent na kojem su prikazani stisak ruke i zastave Hong Konga i Kine, javlja BBC

Sudska zabrana penjanja u Hong Kongu

Robert je poznat po svom penjanju po neboderima širom svijeta, tako se do sada popeo, između ostalog, na najviši neboder na svijetu Burj Khalifu u Dubaiju, kao i na nebodere blizance Petronas u Kuala Lumpuru, zgradu Taipei 101 u Tajvanu i zgradu Heron u Londonu.

On svoja penjanja izvodi bez prethodne najave i dopuštenja. Robert je već uhićen ove godine u Manili, glavnom gradu Filipina, gdje se popeo na toranj visok 47 katova. Ovaj se francuski penjač dosad popeo na brojne nebodere i u Hong Kongu te je zaradio sudsku zabranu penjanja u tom gradu još prošle godine.

Nije jasno je li mu prošlogodišnja sudska zabrana penjanja u Hong Kongu istekla. Nakon ovog najnovijeg uspona izjavio je da se zalaže za "hitnu uspostavu mira". 

Alain Robert (Foto: EPA)

Podijeljene reakcije javnosti

Međutim, njegov je pothvat naišao na podijeljene reakcije javnosti. Tako je Badiucao, kineski disidentski umjetnik koji živi u Australiji, nakon njegova penjanja napisao na Twitteru:

"Ova zastava pokazuje koliko je nepoznavanje i glupost nekih zapadnjaka u razumijevanju odnosa Hong Konga i Kine. Prestanite normalizirati Kinu." Nakon toga je upitao: "Doista se želite rukovati s mesarima i diktatorima?"

U Hong Kongu već mjesecima traju prosvjedi koji se sve više pretvaraju u nasilne sukobe s policijom. Prosvjedi su počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručivanje građana Hong Konga Kini. Iako je prijedlog povučen, prosvjedi su nastavljeni i njegovi stanovnici sada traže puna demokratska prava i neovisnu istragu o policijskom postupanju s prosvjednicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.