Francuska i Njemačka na zajedničkoj sjednici vlada najavile dublju suradnju

Foto: Hina

VLADE Francuske i Njemačke su na zajedničkoj godišnjoj sjednici u Parizu, pod predsjedanjem predsjednika Emmanuela Macrona i kancelarke Angele Merkel, najavile niz zajedničkih mjera u području sigurnosti, obrane, poslovnog okruženja, poduzetništva i obrazovanja, prenose agencije.

Dvije će zemlje surađivati na dugoročnom razvoju novog europskog borbenog zrakoplova, kao i na cijelom nizu obrambenih projekata poput taktičkih projektila zrak-zemlja i novog modela borbenih helikoptera Tiger, navodi se u dokumentu objavljenom nakon sjednice, prenosi Reuters.

Otvoreni pema ostalim europskim državama


Dvoje čelnika bit će otvoreno prema ostalim europskim državama "nakon što se njihovi zajednički planovi razviju u dovoljnoj mjeri", objavile su dvije zemlje.

Njemačka kancelarka Merkel kazala je da želi udahnuti nov život francusko-njemačkim odnosima te obećala tješnju suradnju između dvaju "teškaša" Europske unije, s ciljem reformiranja bloka, dodavši da Europa mora uzeti sudbinu u svoje ruke.

"Vjerujem da smo, nedugo nakon što je ovdje formirana nova vlada, pokazali kako smo spremni potaknuti francusko-njemačke odnose novom pokretačkom silom", izjavila je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare održanoj s francuskim predsjednikom Macronom.

Godišnji sastanak simbol je tijesne suradnje između dviju zemalja, središta politike Europske unije, prenosi agencija dpa.

Macron i Merkel razvili čvrst radni odnos

Macron, koji je izabran u svibnju, snažno je proeuropski orijentiran i već je razvio čvrst radni odnos s kancelarkom Merkel.

"S kancelarkom Merkel zalažem se za zajedničke ciljeve Europe koja štiti svoje građane i koja će ih još snažnije zaštititi", rekao je francuski predsjednik.

Pozvao je na tješnju integraciju eurozone koja će imati europskog ministra financija i europski proračun - zamisli koje je Berlin ranije dočekao sa skepsom.

Čelnici dviju zemalja kazali su da će konkretne pojedinosti prijedloga o upravljanju eurozonom "razvijati kasnije", no kako su "već sad svjesni toga da u aktualnoj arhitekturi eurozone ima nedostataka te da oboje žele raditi na njihovu otklanjanju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.