Fotografije Bin Ladena su "jezive"

FOTOGRAFIJE mrtvog terorističkog vođe Osame bin Ladena vidjelo je više članova američkog Kongresa, javlja CNN.

Republikanski senator James Inhofe posvjedočio je novinarima kako je u srijedu vidio 15 fotografija Bin Ladenovog tijela, koje su uglavnom slikane u Osaminom skrovištu u pakistanskom Abotabadu. Tri fotografije su slikane na brodu s kojeg je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more nakon likvidacije 2. svibnja.

Inhofe je fotografije opisao jezivima, dodavši kako se na njima vidi da Osami iz očnih duplji izlazi mozak te da mu je metak ili izašao ili ušao pokraj uha. "To je bio on. On je otišao. On je povijest", kazao je.

Senator Bill Nelson kazao je CNN-ovoj novinarki kako će fotografije vidjeti u četvrtak ujutro u sjedištu CIA-e u Langleyu u Virginiji. Članovi Senata i Parlamenta koji se bave obavještajnim i vojnim pitanjima pozvani su da narednih dana pogledaju fotografije mrtvog Bin Ladena kako bi se otklonila svaka sumnja da je najpoznatiji svjetski terorist mrtav. Neće, međutim, smjeti napraviti kopije fotografija.

Inhofe je pri tom kazao kako smatra da se barem neke od fotografija moraju pustiti u javnost, no ne slažu se svi s njim. Glasnogovornik Bijele kuće kazao je kako nije u nacionalnom interesu da se te fotografije objavljuju jer postoji bojazan kako bi time one postale ikonama onima koji su protiv SAD-a. 

Prema riječima Jeana Sassona, autora koji je pomogao Bin Ladenovom sinu napisati memoare, kazao je kako Osamina obitelj želi dokaz da je teroristički vođa mrtav te pozivaju da se istraži kako je ubijen.

Pronašli dnevnik Osame bin Ladena

Američki dužnosnici među stvari u kući ubijenog terorističkog vođe u Abotabadu pronašli su i njegov dnevnik, u kojem se, među ostalim, kalkuliralo o tome koliko Amerikanaca treba ubiti da bi se Amerika prisilila da ode s Bliskog istoka, izvijestili su danas američki dužnosnici. U dnevniku Osama iznosi mišljenje kako svaki napad manji od onog 11. rujna 2001. godine nije proizveo željeni učinak.

Također, Osama je razmišljao i o tome kako bi i neki drugi američki gradovi trebali postati metom napada, kao što je to Los Angeles, ali i da bi napade trebalo izvesti na značajne američke datume, kao što su Dan nezavisnosti ili deseta godišnjica napada 11. rujna 2001. Napadnuti bi mogli biti i vlakovi, ne samo avioni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.