FOTO Kineski rover slikao zanimljiv selfie na Marsu

Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija

KINESKI rover Zhurong poslao je nekoliko novih fotografija s površine Marsa, uključujući i jedan zanimljivi "selfie".

Kako bi snimio samoga sebe, rover je smjestio bežičnu kameru na tlo, a zatim se nakratko udaljio kako bi snimio ovu nevjerojatnu fotografiju.

Na snimci s desne strane Zhuronga, nazvanog po mitskom kineskom bogu vatre, vidimo "lander", odnosno letjelicu koja je u svibnju spustila rover na površinu. Na oba objekta nalaze se kineske zastave.

Druga fotografija, koju je također snimio rover, prikazuje lander na kojem se vidi rampa niz koju se spustio Zhurong. Također se primjećuju tragovi koje je rover pritom ostavio na površini Crvenog planeta, piše BBC.

Znakovi drevnog života

Kineska misija Tianwen-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, landera i robotskog vozila, a masa čitave letjelice iznosi oko 5 tona. Na površinu Crvenog planeta spustili su se lander i rover, a orbiter nastavlja kružiti oko planeta.

Rover na solarni pogon teži 240 kilograma, a nakon slijetanja će tri mjeseca tražiti biomolekule i druge naznake života, nakon čega je njegova misija gotova. Orbiter bi, s druge strane, trebao kružiti oko Marsa još dvije godine.

Rover nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine, a pokreće se uz pomoć solarnih panela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.