FOTO HGSS-ovci nakon spašavanja speleologa u Turskoj: Ovo ćemo doživotno pamtiti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jučer oko 20 sati tim Hrvatske gorske službe spašavanja sletio je u Zagreb iz Turske nakon akcije spašavanja američkog speleologa Marka Dickeyja. Speleolog je 2. rujna ostao zarobljen na dnu spilje na jugu Turske, a spašen je 12. rujna.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa. U njegovu spašavanju sudjelovalo je nekoliko međunarodnih timova, među njima i tim HGSS-a.

U zračnoj luci Franjo Tuđman HGSS-ovce su dočekali i pozdravili potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef Civilne zaštite Damir Trut. Potom je u zračnoj luci održana konferencija za medije.

 

Objavljuje HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja u Četvrtak, 14. rujna 2023.

"Malo smo i emotivni jer se radilo o našem kolegi, spašavatelju i speleologu. U jednom trenutku nisu bile dobre prognoze, ali smo uz znanje i stručnost svih uključenih okončali akciju uspješno i zbog toga svi možemo biti sretni", rekao je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dodao je da će HGSS-ovci ovu misiju pamtiti doživotno jer je bila teška i zahtjevna.

"Mark je bio sretan što smo mu pomogli"

Marko Rakovac, izvršni pročelnik HGSS-a te šef komisije speleospašavanja, ispričao je kako je izgledalo izvlačenje Amerikanca Marka Dickeyja.

"Kada smo došli u Tursku, jama je bila podijeljena u pet dionica. Sudjelovali smo u svima, nešto sami, nešto u suradnji s drugima. U jami smo proveli šest dana, ne svi, ali naši su zadnji izašli iz jame. Ovo je bila jedna od najzahtjevnijih akcija u kojoj smo sudjelovali kao HGSS, ali i jedna od najzahtjevnijih u svijetu. Mi smo ponosni na nas, da smo to proveli i došli tamo i pokrpali sve rupe u komunikaciji.

Mark je bio sretan što smo mu pomogli, bio je sretan što pomažemo. On je bio je upoznat s nosilima u kojima je morao boraviti. Biti u njima da vas netko provlači nekoliko dana je zahtjevno, treba to sve izdržati. Najgore je bilo kad smo širili prolaz, a transport je počeo. Na jednoj dionici dugoj oko 100 metara došao je poziv da mu je pozlilo i penjali smo se na vertikalama. Došli smo do liječnice, ali nije imala svoju torbu. Brzo smo dozvali kolegu, došla je kolegica i stabilizirala ga. Najviše smo strahovali za njegovo stanje, imamo li vremena izvući ga.

Možete ga vući brzo i lupati glavom po stijenama. Nismo znali koliko imamo vremena, da ne pati kvaliteta. Koliko smo vidjeli preko ECRA-a boarda, stanje mu je jako dobro i puno bolje nego što se očekivalo. Malo je gubio realne misli. Prvo je bio u dobrom stanju pa mu se stanje pogoršalo. Liječnici su ga doveli do stanja da ga možemo izvući iz nosila da prošeta. Bilo je bitno da mu krvotok radi, da stanje ide nabolje", ispričao je na konferenciji Rakovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.