Facebook zabranio QAnon

Foto: Getty

FACEBOOK je najavio da sa svih svojih platformi uklanja profile i sadržaje povezane s QAnonom, desničarskom teorijom zavjera na koju je nedavno upozorio i FBI kao teoriju koja "pogoni domaće teroriste".

To je najsnažniji potez Facebooka dosad usmjeren protiv pobornika QAnona, piše Forbes.

Facebook je u priopćenju za javnost najavio da će sve Facebook stranice, grupe i Instagram profili biti uklonjeni s tih platformi, neovisno o tome promoviraju li nasilni sadržaj ili ne.

Facebook je od 19. kolovoza ukinuo oko 15.000 stranica i grupa koje šire teorije zavjere QAnona, ali da je društvena mreža dosad takve akcije provodila isključivo protiv QAnon stranica koje promoviraju nasilne sadržaje.

Što je uopće QAnon?

QAnon je teorija zavjere kojoj popularnost raste iz dana u dan, a koja tvrdi da postoji zavjera "duboke države" protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih obožavatelja. Tu zavjeru "duboke države", prema QAnonu, predvodi globalna kabala seksualnih zlostavljača djece koji žele stvoriti novi svjetski poredak.

Sve je počelo u listopadu 2017., kad se nepoznati komentator na 4chanu (gdje su svi komentatori anonimni) predstavio kao visokorangirani časnik američke obavještajne službe s pristupom najstrože povjerljivim informacijama. U skladu s tim, potpisao se kao "Q Clearance Patriot" - Q je najviša razina pristupa povjerljivim i osjetljivim podacima, odnosno državnim tajnama, obično povezanima s nuklearnim oružjem.

U objavi naslovljenoj "Calm Before the Storm" (Zatišje pred oluju), tajanstveni komentator je opisao tajni rat koji Trump i njegovi saveznici vode s "dubokom državom" (Deep State), odnosno odmetnutim dužnosnicima vlade i obavještajne zajednice koji navodno potkopavaju demokratsku vlast, i pedofilima-sotonistima koje "duboka država" brani.

>> Najluđa teorija zavjera dosad smišljena: Što je točno QAnon?

Trump o QAnonu: Ako mogu pomoći spasiti svijet, ja sam voljan izložiti se

Sam Trump je prije nešto više od mjesec dana komentirao QAnon, ali se pritom odbio ograditi od njih.

Trump se prvo ogradio da "ne zna mnogo o pokretu", ali onda naglasio kako cijeni što simpatiziraju njega. Zatim ih je i pohvalio, naglašavajući da se radi o domoljubima "kojima se ne sviđa to što vide u mjestima kao što su Portland i Chicago i New York i drugi gradovi i države", u kojima su na vlasti demokrati, koje od lipnja potresaju neredi i nasilni sukobi antirasističkih prosvjednika s policijom. 

"Srž teorije je to uvjerenje da vi potajno spašavate svijet od tog sotonističkog kulta pedofila i kanibala. Zvuči li to kao nešto što vi podržavate?" pitala ga je zatim novinarka. 

"Pa nisam to čuo, ali bi li to trebala biti dobra stvar ili loša stvar? Ako mogu pomoći spasiti svijet od problema, ja sam voljan izložiti se. A mi, zapravo, i spašavamo svijet od radikalno lijeve filozofije koja će uništiti ovu zemlju", glasi nevjerojatan odgovor koji je Trump na to dao, s obzirom na ono u što zagovornici QAnona vjeruju.

FBI ih identificirao kao domaću terorističku prijetnju

FBI je prošle godine identificirao QAnon i druge teorije zavjere kao potencijalnu domaću terorističku prijetnju, odnosno kao faktor koji će "povremeno poticati grupe i pojedinačne ekstremiste na izvršavanja kriminalnih, odnosno nasilnih djela", otkrio je Yahoo News.

Jedan sljedbenik ovog kulta, Matthew Wright, tako je u lipnju 2018. blokirao most u blizini Hooverove brane oklopnim vozilom koje je sam izradio i u kojem je imao nekoliko pušaka i pištolja s oko 900 metaka, zbog čega je optužen za terorizam i teški napad. Wright je, prema iskazima svjedoka i policije, uperio svoje oružje kroz improviziranu puškarnicu vozila u sat vremena dugom suočavanju s policijom.

Tražio je da se "objavi izvještaj ureda glavnog inspektora", iako je taj izvještaj o postupcima šefa FBI-ja kojeg je Trump smijenio, Jamesa Comeyja, već objavljen. No Wright je, kao i drugi QAnonovci, bio apsolutno uvjeren da postoji još jedan, tajni izvještaj koji dokazuje da je Comey sudjelovao u dijaboličnoj zavjeri protiv Trumpa.

Wright se u pismu isprike koje je iz pritvora poslao policiji opisao kao "skromni bogobojazni američki domoljub" koji je "samo htio istinu uime svih Amerikanaca i cijelog čovječanstva". Pismo je završio sa standardnom parolom QAnonovaca: "Kamo ide jedan, idemo svi" (Where We Go One, We Go All). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.