Evo što Josipović piše građanima

Foto: Hina

BAŠ kao i neki njegovi protukandidati, i Ivo Josipović odlučio je pisati građanima. U pismu koje im šalje putem maila objašnjava zašto bi trebali glasati baš za njega te zašto nije uzeo predsjednički mandat i ured i zašto se nije ostavio politike i okrenuo sveučilišnoj karijeri, što mu mnogi preporučuju.

U pismu kojega šalje građanima tvrdi kako želi samo reforme.

"Kao predsjednik Republike nudio sam reforme kroz koncept ustavnih promjena.Svjestan dubine i težine problema, želio sam da podvučemo crtu i učinimo preokret . Naši politički i gospodarski problemi ne leže samo u činjenici da nas je 2008. dotaknuo val svjetske gospodarske krize, nego u tome da 25 godina lutamo u traženju rješenja.  Nudio sam reforme koje su sve vlade dosad izbjegavale. Nudio sam reforme koje nisu dobile pravu podršku stranaka od kojih sam to očekivao.
Zato sam ustavne promjene nudio pred izbore, tražeći savezništvo i podršku građana.", poručuje Josipović.

Dodaje kako su jedini put napretka reforme "korjenite, duboke, brze i efikasne".

"Ne zanima nas tko je gdje bio 1941., 1971. ni 1991. Pitamo se gdje ćemo biti 2021.
Dvije najveće koalicije stalno nas vuku lijevo i desno i čine zatočenicima prošlosti. Mi želimo ići naprijed. Povijest ne možemo mijenjati, smisao politike je dati najbolje odgovore na izazove vremena.
Za to trebamo najbolje ljude, za to trebamo prevladati podjele koje grade oni kojima je stalo samo do vlasti i očuvanja vlastitih privilegija.", smatra Josipović koji danas kaže i kako smisao države nije da bude majka za 200 bogatih obitelji, a maćeha za 4,5 milijuna građana.


"Država kakvu želimo ona je koja će svim svojim građanima jamčiti jednakost pred zakonom, jednakost šansi za uspjeh, u kojoj će mladi graditi svoju budućnost, umirovljenici uživati svoju starost.
Država koja nije socijalno osjetljiva nije država kakvu želimo.", poručuje bivši predsjednik koji često napada i SDP koji mu je sada ljutiti politički protivnik.

Sliku neuspješne Hrvatske ne može izmijeniti lakirana predizborna statistika Vlade

"Hrvatskom se danas širi politika straha. Straha od drugih i drukčijih, straha od programa koji bi doveli do promjena. Plaši se političkim revanšizmom, postrojavaju se crnokošuljaške stranačke vojske. Oni koji se kunu u zajedništvo, čelnici su podjela. Stvorili su dvije kolone u Vukovaru, u Kninu, stvaraju podjele na one koji više i manje vole Hrvatsku.Takvoj politici treba reći dosta!", piše Josipović, a onda još oštrije napada.

"Sliku neuspješne Hrvatske ne može izmijeniti lakirana predizborna statistika Vlade.  Sigurno nam raste jedino javni dug. U mandatu ove Vlade učinjeno je malo jer su provedene mjere bile nedovoljno efikasne i duboke. Od nekih se najvažnijih, poput regionalizacije i decentralizacije, odustalo. Za neke, poput mjera za pomoć dužnicima i oprosta dugova koje sam predlagao prije dvije i pol godine, čulo se tek na kraju mandata. Da su provedene na vrijeme, deseci tisuća naših građana danas bi bili u znatno boljem položaju.", tvrdi Josipović te poziva građane da mu daju povjerenje jer se "on i njegova stranka ne boje promijeniti sliku Hrvatske".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.