Europski ulagači oprezni, cijene nafte visoke

Foto: FAH

 
NA EUROPSKIM se burzama jutros trguje oprezno, dok se cijene nafte kreću na najvišim razinama u tri i pol godine jer se ulagači boje poremećaja ponude iz Irana, nakon što je Washington najavio uvođenje sankcija toj zemlji.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.35 sati u minusu 0,1 posto.
 
Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,10 posto, na 7671 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,30 posto, na 12.986 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5532 boda.
 
Podršku tržištima pruža jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 0,7 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena nafte na nove najviše razine u tri i pol godine.
 
Rastu cijene nafte
 
Cijene nafte rastu jer se ulagači boje narušavanja ponude "crnog zlata" iz Irana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio da se SAD povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i da će ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.
 
Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla dodatnih 0,8 posto, na 77,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 71,70 dolara.
 
A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.35 sati bio na dobitku 0,6 posto.
 
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 22.497 bodova.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.