Europske burze rastu na početku tjedna

Foto: EPA

Na europskim burzama najvažniji indeksi su danas ojačali dok investitori čekaju odluku Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama kasnije ovoga tjedna.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9.30 sati u plusu 0.64 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u plusu, a najviše tehnološki, za 1.6 posto, i turistički, za 1.5 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0.8 posto, na 18.646 bodova, londonski Ftse za 0.54 posto, na 8.319 bodova, a pariški CAC za 0.7 posto, na 8.048 bodova.

ECB će prvi put u povijesti pokrenuti ciklus smanjivanja kamatnih stopa prije Feda

Europska središnja banka zasjeda u četvrtak, a ulagači očekuju da će smanjiti troškove zaduživanja po prvi put od 2019. godine i to za četvrtinu postotnog boda. Time će ECB po prvi put u povijesti pokrenuti ciklus smanjivanja kamatnih stopa prije Feda.

No, investitori će pozorno osluškivati izjave europskih monetarnih dužnosnika da vide kako oni gledaju na ubrzavanje inflacije po prvi put od početka godine, s travanjskih 2.4 posto na 2.6 posto u svibnju, odnosno kako će se to odraziti na daljnji tempo smanjivanja kamatnih stopa u eurozoni.

Bank of England će pomno pratiti kretanja ECB-a

Analitičari predviđaju da će Bank of England (BoE) pomno pratiti kretanja ECB-a, pozicionirajući se tako da brzo slijedi njihov primjer u pokretanju ciklusa smanjenja kamatnih stopa. BoE će se sastati za dva tjedna i razmotriti kamatne stope.

Ulagači će za nove smjernice također pomno pratiti niz ekonomskih podataka koji bi trebali biti objavljeni, uključujući podatke o industrijskoj proizvodnji za svibanj u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkj.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 1.13 posto, na 38.923 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.