KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

EU odobrio državnu pomoć poljskoj aviokompaniji

Ilustracija: EPA

EUROPSKA KOMISIJA odobrila je 650 milijuna eura državne potpore vodećoj poljskoj zrakoplovnoj kompaniji LOT.

LOT će dobiti 400 milijuna eura subvencioniranog zajma za financiranje ulaganja i poslovanje i bit će dokapitaliziran s 250 milijuna eura, stoji u priopćenju.

Paket će poduprijeti dionički kapital i likvidnost tvrtke i spriječiti njezinu insolventnost, "koja bi imala ozbiljne posljedice po zapošljavanje, povezanost i vanjsku trgovinu Poljske", stoji u priopćenju Komisije, objavljenom u utorak.

Poljska vlada postavila je i određene uvjete, uključujući zabranu isplate dividende i ograničenja spajanja i preuzimanja.

Vlada će dobiti "odgovarajuću naknadu" za injekciju kapitala, a sporazum uključuje i mjere koje bi trebale potaknuti LOT da vrati državni novac.

Planirali su preuzeti Condor

Pandemija koronavirusa teško je pogodila LOT i ostale avioprijevoznike, budući da su vlade ograničile putovanja i potražnja za letovima oštro je pala.

Kompanija je nedavno priopćila da očekuje da će u 2020. prevesti dva milijuna putnika, u usporedbi s 12 milijuna putnika prognoziranih prije pandemije. U 2019. godini LOT je prvi put otkad je osnovan prevezao više od 10 milijuna putnika.

Početkom godine poljski je prijevoznik planirao preuzeti njemačku niskobudžetnu zrakoplovnu kompaniju Condor, no dogovor je propao zbog globalne zdravstvene krize koju je prouzročila pandemija covida-19. LOT se povukao iz pregovora jer je i sam zapao u probleme.

Podsjetimo, LOT će od 13. će siječnja privremeno obustaviti promet na liniji Varšava - Zagreb - Varšava.

>> Poljska aviokompanija obustavlja letove prema Zagrebu

Linija Varšava - Zagreb - Varšava prometovat će do 13. siječnja, a do navedenog datuma LOT će obaviti osam povratnih letova i ponuditi ukupno 1120 sjedala u oba smjera. Na tim će letovima kompanija prometovati sa zrakoplovima tipa E170 koji imaju kapacitet od 70 putnika.

Nakon toga na toj liniji neće biti izravnih letova sve do 1. ožujka. Privremena suspenzija poljskog nacionalnog avioprijevoznika nije iznenađenje jer kompanija nije zadovoljna s popunjenošću.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.