Erdogan Turcima: Nemojte kupovati francusko

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turke da bojkotiraju francuske proizvode dok traje spor s Parizom o postupanju s muslimanima Francuske i nakon brojnih prosvjeda i poziva na bojkot u nekoliko zemalja Bliskog istoka.

"Kao što u Francuskoj neki govore 'ne kupujte turske proizvode', ja svom narodu govorim: Ne gledajte francuske proizvode, nemojte ih kupovati", izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

"Kampanja linča"

"Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv europskih Židova prije Drugog svjetskog rata", dodao je i optužio neke europske čelnike za fašizam i nacizam.

Turski čelnik zamjera francuskom kolegi Emmanuelu Macronu što je jamčio da će Francuska i dalje stajati iza karikatura proroka Muhameda, a to obećanje je dao tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju, kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave.

Te izjave izazvale su val kritika u muslimanskom svijetu, političkih i vjerskih čelnika, zastupnika i građana na društvenim mrežama, i potaknule su prosvjede i pozive na bojkot francuskih proizvoda.

Erdogan: Macron provocira

Prije dva tjedna turski predsjednik je provokacijom nazvao Macronove izjave o "islamističkom separatizmu" i potrebi "strukturiranja islama" u Francuskoj. Erdogan je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje i predložio da ode na pregled, što je ponovio tijekom vikenda.

Francuski predsjednik dobio je niz potpora u Europi, među ostalima od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osudila "klevete" protiv njega.

U Kataru su već uklonjeni proizvodi iz Francuske

Nizozemski premijer Mark Rutte je Erdoganove izjave nazvao "neprihvatljivima". Nizozemska uz Francusku odlučno brani zajedničke vrijednosti Europske unije.

"Za slobodu izražavanja i protiv ekstremizma i radikalizma", napisao je Rutte na Twitteru.

U Kataru su u subotu navečer francuski proizvodi maknuti iz nekih dućana u Dohi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.