Ekonomist Guste Santini pisao Plenkoviću: Šokirala me vaša najava

Guste Santini Screenshot: HRT

EKONOMIST Guste Santini uputio je premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojem se protivi najavljenom smanjenju PDV-a.

Santinijevo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Predsjedniče,

U više navrata ste izjavili kako ste donijeli odluku o smanjenju osnovne stope PDV-a. Vaša izjava me je šokirala iz sljedećih razloga:

1. Porezna reforma koja je do sada, u vrijeme Vašeg mandata, provedena temeljila se je  na stanju gospodarstva. Znanstvena i stručna javnost, kao i ja osobno, podržali smo taj i takav pristup, jer je imao za cilj dinamiziranje gospodarskog rasta i razvoja. Nažalost, Vaša najava o smanjenju osnovne stope PDV-a znači odstupanje od usvojenog pristupa. Time se ponovo vraćaju stari rizici i neizvjesnosti koje su pratili dosadašnje reforme i takozvane reforme. Prepoznatljivost i dosljednost ekonomske politike bitan je, iako nisu dovoljan, uvjet svake proaktivne ekonomske politike.

2. Ako povećanje neizravnih poreza ili/i smanjenje izravnih poreza znači neizravnu (fiskalnu) devalvaciju, tada najavljeno smanjenje osnovne stope PDV-a znači aprecijaciju kune. lmamo li u vidu kako se zdravi rast gospodarstva temelji na izvozno orijentiranom gospodarstvu svaka mjera ekonomske, pa prema tome i porezne, politike mora imati za cilj povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Rast gospodarstva temeljen isključivo na rastu turističke aktivnosti niti je primjeren, niti je održiv.

3. Hrvatska ima jednu od najvećih poreznih presija poreza na dohodak. činjenica kako veliki broj zaposlenih ne plaća poreze nije pokazatelj koji ukazuje na pozitivnu socijalnu i demografsku politiku, već nam kazuje kako hrvatsko gospodarstvo ostvaruje malu dodanu vrijednost. Princip po kojem porezna obveza ne smije ugrožavati reprodukciju poreznog obveznika sugerira kako je umjesto smanjenja osnovne stope PDV-a primjerenije povećati neoporeziv dio dohotka. Godinama se zalažem da neoporezivi dio dohotka iznos.i 5.000,00 kuna, što implicite znači respektiranje socijalnih i ekonomskih problema u Lijepoj našoj. Kad se stvore mogućnosti, valja proširiti porezne razrede istanjiti porezne stope, jer nas samo pamet može izvući iz višegodišnje depresije.

4. Prvi korak u poreznim poticajima gospodarstvu valja realizirati putem povrata zaštitne kamate na kapital. Zaštitna kamata na kapital, Hrvatska ju je prva uvela, predstavlja snažan ekonomski instrument porezne politike u smislu jadanja financijske snage hrvatskog gospodarstva, s jedne strane, i, s druge strane, moguće anticiklične ekonomske politike.

5. Ukoliko je najavljeno smanjenje osnovne stope PDV-a politička odluka njenu vjerodostojnost valjalo bi argumentirati hrvatskim građanima. u tom je smislu nužno sačiniti cost-benefit analizu iz koje bi se jasno vidjelo kako je u postojećim uvjetima najsvrsishodnije smanjiti osnovnu stopu PDV-a. PDV je, po mojem mišljenju, porez budućnosti. on je posebno potreban u manje razvijenim, tranzicijskim i regionalno umreženim, recimo EU, zemljama. Nažalost, dosadašnja ekonomska politika bila je kratkoročna (Sto se ne odnosi na Vašu poreznu reformu) i kao takva ignorirala je dugoročne učinke kratkoročnih mjera. porezni sustav i porezna politika dijelili su tu i takvu sudbinu. Vaš pristup poreznoj reformi sam shvatio kao sustavan pristup koji imperativno zahtjeva iznalaženje najboljih rješenja u interesu građana Lijepe naše. U tom smislu bilo bi dobro, malo je reći, raspraviti ulogu i značaj PDV-a, odnosno zaštitne kamate na kapital u funkciji dinamiziranja gospodarske aktivnosti, s jedno strane, i, s druge strane, koji i kakav nam je porezni sustav potreban kako bi uvođenje eura predstavljalo dugoročni poticaj rastu blagostanja hrvatskih građana (vidi www.rifin.com).

U vjeri da ćete donijeti najbolje odluke u interesu hrvatskih građana, srdačno Vas pozdravljam", napisao je Santini.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.