Egipatska vojska tenkovima rastjerala ostatak prosvjednika s Trga Tahir

STOTINE egipatskih vojnika i policajaca "počistile" su središnji kairski Trg Tahir od ostatka prosvjednika koji već tri tjedna tamo mirno protestiraju. Sigurnosne snage srušile su sve šatore i potjerale oko 200 ljudi u okolne ulice. Ova akcija bila je tempirana za posljednji trenutak, jer nakon svitanja počinje Ramazan, kada nasilje tradicionalno prestaje.

Vojska je na trg poslala i desetak tenkova kako bi spriječila prosvjednike da se ponovno okupe. Vojni dužnosnici tvrde kako su uhitili desetke ljudi, a nema vijesti o ozlijeđenima.

Prosvjednici, među kojima su bili i žene i djeca, su na Tahiru kampirali od 8. srpnja, zahtijevajući od privremene vojne vlasti da brže provodi političke promjene i procesuira optužene dužnosnike svrgnutog Mubarakovog režima. Mirni prosvjed pomalo se rasipao s približavanjem Ramazana, ali oni najuporniji odbili su otići unatoč molbama organizatora prosvjeda, piše New York Times.

Međutim, ti isti organizatori ne slažu se s načinom na koji je vlast provela "čistku", smatrajući kako je ovakav potez vojske "očekivan, ali ne i prihvatljiv". Ipak, mnogobrojni prolaznici klicali su vojski kada je krenula s rastjeravanjem. "Na trgu su ostali samo oni koji izazivaju probleme. Stalno buče i onemogućavaju promet. Drago mi je da su ih potjerali", kazao je jedan prolaznik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.