Dvojica HDZ-ovaca odgovorila Brkiću na objavu o užičkom kolu

Foto/Screenshot: Pixsell/Davor Puklavec/Pixsell

MILIJAN VASO BRKIĆ, nekad visokopozicionirani HDZ-ovac, objavio je jučer status o plesanju užičkog kola na glavnom zagrebačkom trgu.

Zagreb su jučer, podsjetimo, posjetili sudionici Međunarodnog festivala folklora te su se Srbi, Makedonci i ostatak ekipe družili na Trgu bana Jelačića. Pritom su mladići i djevojke odjeveni u narodne nošnje zaplesali užičko kolo, a zavijorila se i srpska zastava. Brkić je o tome objavio status.

"E moj HDZ"

"[ E MOJ NARODE - E MOJ HDZ ]

9. kolovoza 1995. godine spontani doček Specijalne Jedinice Policije ALFA u Zagrebu i preživjelih pripadnika „Alfi“ na središnjem gradskom Trgu. Jedan od pripadnika je, između ostalog, rekao „nema više Krajine“. Zagrebom su se vijorile hrvatske zastave s nacionalnim grbom.

9. srpnja 2021. godine

Tema 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb je Nematerijalna kultura kao živa baština, a ovogodišnji program su upotpunili pojedinci i skupine prikazujući vrijednosti folklora u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu ovog događaja danas je “spontano upriličeno” predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami.

U 26 godina razlike od povijesnog ulaska „SJP „Alfa“ u Zagreb do danas, postali smo društvo iznimno visoke razine tolerancije, poštivanja različitosti, usvajanja nekih novih obrazaca ponašanja. Kažu neki kako mentalno rastemo, razvijamo se i sve smo moderniji. Današnji primjer dobrodošlice mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su prikazali bogatstvo njihovog folklora na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu jasno pokazuje našu političku zrelost i društvenu odgovornost bez obzira što su njihovi sunarodnjaci prije 30 godina pokušali okupirati cijelu Hrvatsku.

Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti? Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od „njihovih“ u nedostatku jasnih stavova i smjernica. Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!", napisao je Brkić.

Odgovorila mu dvojica HDZ-ovaca

Brkiću su danas odgovorila dvojica HDZ-ovaca. 

Mislav Herman, šef zagrebačkog HDZ-a, poručio je Brkiću da su njegove izjave izlizane teze.

"HDZ danas podržava isti broj građana Hrvatske kao i nakon Oluje. Taj HDZ nije idealan, ali vodi odgovornu politiku i građani to vide. Naravno da HDZ- ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje. Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima", napisao je Herman.

I HDZ-ov župan Ličko-senjske županije Ernest Petry reagirao je na Brkićevu objavu.

Petry: Volonter iz sjene

"Čitajući izjave povremenih volontera “iz sjene” koji nas uvijek iznenade površnošću svojih komentara, ovaj o kapitulaciji hrvatskog duha i volje pred naletom jednog folklornog društva je ipak zaslužio komentar. 

Jedan potpuno neinstitucionalni događaj, zbog kojega se možemo ljutiti ili ga negodovati, uzdiže se u rang ključnih i po autoru fatalnih prijelomnih trenutaka i prikazuje se kao dokaz moralnog posrnuća hrvatskih institucija i nečije prodaje nacionalnih interesa zbog nekih "međunarodnih funkcija"?

Jasno je da nas nikakav ples u izvedbi nekog gostujućeg društva sigurno neće odvojiti ni od crkve ni od domovine ni od hrvatskih branitelja.

Naše hrvatsko „ja“ slabo je ili nepostojeće ako ga može dovesti u pitanje poskakivanje desetak folkloraša. A slaba je i politička prosudba onih koji, iako bez ikakvih međunarodnih, još uvijek gaje stanovite unutardržavne ambicije, pa im i folklorno društvo za tračak pozornosti nekad dobro dođe", napisao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.