Država jednostrano raskinula ugovor: Orco Grupa je uništila Sunčani Hvar!

DVA DANA prije isteka petogodišnjeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu države i luksemburške Orco Grupe za Sunčani Hvar hrvatska je strana jednostrano raskinula ugovor jer je Orco Property Gorup u pet godina svoga upravljanja hvarsku hotelsku kuću prezadužio, piše današnji Jutarnji. Naime, kada je ugovor potpisivan, dug je iznosio 105 milijuna kuna, a danas je 580 milijuna.

"Država ne želi snositi posljedice lošeg poslovanja Orca u Sunčanom Hvaru. No, priča o arapskim investitorima, koju su objavili portali, jednostavno nije točna. U ovoj fazi nećemo prodavati državni udio u toj hotelskoj kući", kazao je predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak.

Država jednostranim prekidom ugovora uzima natrag 508 tisuća dionica, odnosno 7 posto udjela u Sunčanom Hvaru, čime udio Orco Grupe pada na 48,55 posto. Od 7,3 milijuna dionica Orco izravno i preko skrbničkog računa kod Erste banke ima nešto više od 4 milijuna dionica, ili 55,55 posto, a država u HFP-u i Državnoj agenciji za sanaciju banaka drži 2,3 milijuna dionica ili 31,79 posto.

Jutarnji piše i kako se neslužbeno može čuti kako bi država rado istražila sve financijske transakcije proteklih godina jer želi otkriti kakve su to mućke hvarsku hotelsku kuću dovele do tolike zaduženosti i gotovo pred bankrot. Financijska policija je već istraživala poslovanje Sunčanog Hvara, no nije poznato što je otkrila. Orco Grupa je pred financijskim slomom - dužna je više od 1,1, milijardu eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.