Dr. Doom: Nova recesija je već počela



"NIJE više pitanje hoćemo li imati recesiju s dvostrukim dnom. Nova recesija je počela", tvrdi Nouriel Roubini, ugledni ekonomist koji je zbog svojih katastrofičnih predviđanja zaradio nadimak "Dr. Doom". Nažalost, malo tko može osporiti da je Roubini često bio u pravu; upravo je on prvi predvidio veliku financijsku krizu 2008. godine.

Roubini je na Bloombergovoj panel diskusiji u New Yorku kazao kako svi ekonomski pokazatelji upozoravaju da najnaprednija svjetska gospodarstva ulaze u novu recesiju. SAD je, smatra Roubini, već u recesiji, a uskoro će u nju ući i Velika Britanija i eurozona.

Kakvi će biti učinci nove recesije, još nije moguće predvidjeti. Roubini tvrdi da sve ovisi o daljnjem razvoju situacije u eurozoni. "Više nije problem samo u Grčkoj, Irskoj ili Portugalu. Zaraza se proširila na Italiju i Španjolsku. Strahujem da će EFES ostati bez novca, a zatim više neće biti pomoći", kaže Roubini.

Zajednički europski fond za financijsku stabilizaciju zemalja najjače zahvaćenih dužničkom krizom mogao bi presušiti do ožujka sljedeće godine, strahuje Roubini. Kako će krizne ekonomije nakon toga refinancirati svoje dugove? "Opcija je jako malo, a nijedna se trenutno ne čini realnom", tvrdi Roubini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.