Dosta vam je slizanosti Crkve i države? Dođite na prosvjed u subotu!

Foto: Hina/Ilustracija

POKRET za sekularnu Hrvatsku, udruge "Protagora" i “LiberOs” organiziraju prosvjedni skup "Raskid! 5" koji će se ove subote, 14. listopada održati na trgu sv. Marka s početkom u 13 sati. Spomenuti pokret i udruge prosvjedovat će protiv Vatikanskih ugovora koji su još uvijek na snazi, a potporu im je nedavno dao i sam premijer Andrej Plenković kada je sa svojom širom obitelji posjetio papu Franju u Vatikanu, kazavši kako su ugovori Republike Hrvatske i Vatikana "kvalitetni" te kako nema namjeru ići u njihovu reviziju.

O pravednosti ugovora: Vatikan ima prava, a Republika Hrvatska obaveze

Iz organizacijskog odbora "Raskid! 5" navode da će na prosvjedu javno i argumentirano objaviti zašto bi ugovori između Republike Hrvatske i Vatikana trebali biti poništeni. Iz organizacijske koordinacije navode i kako su na prosvjed pozvani svi, bez obzira na vjersko opredjeljenje, a napominju i kako svi moraju biti jednaki pred državom, bez posebno privilegiranih u vidu predstavnika vjerskih hijerarhija. Napominju kako je Republika Hrvatska sekularna država u kojoj svi građani, prema Ustavu imaju jednaka prava i obaveze, a religijske institucije ne smiju biti iznad zakona.

Vatikanski ugovori daju moć crkvenoj hijerahriji, a obične ljude i vjernike uopće ne štite

Navode i kako je pitanje vjere osobni izbor pojedinca, pa tako odabir bilo kojeg građanina bezrezervno podržavaju, međutim, kako kažu, to ne smije biti u koliziji s Ustavom koji jamči odvojenost svih vjerskih zajednica od države i njenih institucija, kao i jednakost svih građana pred zakonom.

Alan Sorić iz udruge "Protagora" jedan je od organizatora prosvjeda "Raskid! 5". On je u razgovoru za Index odgovorio na neka od ključnih pitanja koja se tiču ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana, a prokomentirao je i izjavu premijera Plenkovića koji je ustvrdio kako su ugovori "kvalitetni", kao i njegov zaključak kako ih Hrvatska nema namjeru raskidati. Sorić nam je kazao da Vatikanski ugovori daju ogromnu moć klerikalnoj hijerarhiji, dok obične ljude i vjernike uopće ne štite. Vatikanskim ugovorima Hrvatska i njezini građani ne dobivaju ništa, odnosno dobivaju samo obaveze, a klerikalna hijerarhija nezaslužene privilegije.


Možete li nam objasniti zašto ste za raskid Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana i što je u njima sporno?

"Vatikanski ugovori se najčešće povezuju samo s pitanjem vjeronauka u javnim školama. Međutim, oni reguliraju mnogo više od toga. Tako, primjerice, propisuju da sudske vlasti u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela od strane svećenika moraju prije početka istrage obavijestiti crkvena tijela. Očito je kako ova odredba otvara bezbroj mogućnosti opstrukcije kaznenog progona. Crkvene vlasti mogu policiji uskratiti pristup u crkvene prostore, čak i kada se u tim prostorima skrivaju osobe koje su prekršile zakon. Sjetimo se scena s neprijavljenog i nezakonitog prosvjeda na Markovom trgu od prije koje godine. Crkva je privilegirana i u pogledu povrata i naknade za oduzetu imovinu, budući da se na nju ne primjenjuju ograničenja koja se primjenjuju na građane, te budući da je to pitanje riješila ugovorom s državom, dok građani moraju voditi dugotrajne i iscrpljujuće upravne postupke. Crkva voli isticati kako je u povratu prošla loše i kako se odrekla dijela imovine na koju bi imala pravo, ali redovito zaboravlja primijetiti kako su svi ostali prošli još lošije. Udžbenici koji se koriste u javnim školama sasvim ozbiljno uče djecu kako su ateisti bezumnici i općenito loši ljudi, te se djecu obrazuje o načinima kojima treba raspravljati s ateistima kako bi se smanjio njihov broj. Navedeno ne čudi, budući da ugovori propisuju kako nadležno Ministarstvo ne može zabraniti vjeronaučne udžbenike koje odobri Crkva. Treba ih, dakako, platiti. Sve navedeno, između ostaloga, izravno i nedvosmisleno proizlazi iz Vatikanskih ugovora, pri čemu sav financijski teret pada na sve građane. Crkva također voli isticati kako i ostale vjerske zajednice imaju ovakve ugovore, što opet nije posve točno. U ugovorima sa svim ostalim vjerskim zajednicama ova su pitanja riješena na sličan, ali mnogo pravedniji način. Niti jedna vjerska zajednica ne uživa jednake privilegije kao Katolička Crkva.

O svemu ovome se može raspravljati i na puno apstraktnijoj razini, te reći kako ovi ugovori, u postojećem obliku, krše najmanje tri ustavna načela. Oni su sasvim evidentno protivni načelu jednakosti pred zakonom jer jednu kategoriju ljudi, katoličke svećenike, posebno štite od kaznenog progona. Protivni su i načelu slobode vjeroispovijesti, budući da obilato financiraju i na razne načine potiču i promiču vjerovanje jednih, nauštrb svih ostalih. Posljedično, protivni su i načelu sekularnosti. Svako od ovih kršenja ima posve konkretne posljedice od kojih su neke već sada očite, a neke ćemo tek iskusiti u budućnosti".

Mediji bliski crkvi su objavili napade na vas i prozvali vas probisvijetima i prije nego što se prosvjed održao, kako to komentirate?

"Lako se osiliti kada se nastupa s pozicije moći. Još je lakše pribjeći ovakvim riječima u nedostatku argumenata. Općenito, ono što je vrlo karakteristično za ovo pitanje je potpuni nedostatak smislenog dijaloga i nezainteresiranost crkvenih institucija i vjernika općenito za bilo kakvu komunikaciju koja bi ozbiljno i u duhu međusobnog uvažavanja razmotrila argumente svih zainteresiranih. Već godinama je gotovo nemoguće pronaći bilo koga tko bi sudjelovao u javnoj raspravi sa sekularnim inicijativama. Doduše, kada se glavni argument u prilog Vatikanskih ugovora u ovom obliku ističe kako su Katolici većina i kako se s time svi ostali trebaju pomiriti, onda previše prostora za dijalog niti ne može biti. Međutim, kada bi se postavila prava pitanja, sasvim sam siguran kako bi se pokazalo da većina Katolika ne želi privilegije klera koje proizlaze iz Vatikanskih ugovora, ne želi prisiljavati djecu koja nisu vjernici da sudjeluju u vjerskim obredima u školama, a najviše od svega ne vjerujem da većina Katolika ateiste smatra bezumnicima i lošim ljudima, kako njihovu djecu uče u hrvatskih školama. Stoga korištenje izraza kao što su bezumnici, egoisti, probisvijeti, vucibatine i sluge Sotone, služi samo kako bi se izbjegao dijalog i kako bi se izbjeglo odgovoriti na prava pitanja."

Premijer Plenković je nedavno bio u Vatikanu i rekao je da su ugovori Hrvatske i Vatikana kvalitetni. Za koga su kvalitetni?

"Najlakše bi bilo odgovoriti kako su kvalitetni za Katoličku crkvu i kako bi gospodin Plenković, kao premijer svjetovne države, slobodnih i jednakih građana, trebao prije svega brinuti za njihove interese. Međutim, uvjeren sam da to ne bi bilo točno. Ovakvi ugovori nisu kvalitetni niti dobri za bilo koga. Nisu dobri za građane jer u potpunosti zanemaruju njihove interese i u značajnoj su mjeri u koliziji s Ustavom. Nisu dobri niti za Crkvu koja se sve više bavi upravljanjem nekretninama, a sve manje svojim pravim poslanjem. Kritika ovakvog stanja bi trebala prije svega doći iz Crkve, a dosadašnji rijetki glasovi koji su upozoravali na ovaj problem su u pravilu ušutkavani i marginalizirani. Znakovito je kako se sva rasprava o odnosu države i Crkve svodi na posve svjetovna pitanja. Raspravlja se o povratu imovine, troškovima tiskanja udžbenika, zgrada popločenima oniksom i sličnome. Bog, ako postoji, za takva pitanja ne mari previše. U to sam posve uvjeren."

Prema tim ugovorima Hrvatska ima samo obaveze, a Vatikan odnosno Crkva samo prava, možete li to objasniti?

"Ugovori su po definiciji dvostrano obvezni pravni poslovi. To znači da svaka strana preuzima određene obveze i zauzvrat dobiva određena prava. U slučaju Vatikanskih ugovora prava države se niti ne spominju, te ih je stoga pomalo pretenciozno nazivati ugovorima. Radi se o popisu privilegija Katoličke Crkve koja, temeljem ovih ugovora, dobiva brojna prava, a zauzvrat ne nudi čak niti financijsku transparentnost. Ovo je posebno problematično uzimajući u obzir enormne financijske obveze koje je država preuzela. Primjerice, često se spominje kako je bilo nužno potpisati ove ugovore kako bi se izbjegla obveza države da crkvi vrati svu imovinu. Ako je to točno, bilo bi zgodno znati koliki je taj dug i koliko smo ga do sada otplatili. Primjerice, Ugovor o pravnim pitanjima u barem šesnaest od ukupno devetnaest članaka navodi jamstva koja Republika Hrvatske daje Crkvi, te prava i ovlaštenja Crkve. Zauzvrat se ne daju nikakva jamstva niti država dobiva nekakva prava. Slično je i s ostala tri ugovora. Radi se u stvari o zlouporabi načela odvojenosti vjerske zajednice od države, pri čemu ta odvojenost funkcionira isključivo tako da onemogućava državi miješanje u crkvena pitanja, što je posve u redu, ali zauzvrat nameće državi brojne obveze kojima se dodatno preferira jedna, i to većinska, vjerska zajednica u odnosu na sve ostale, a pogotovo u odnosu na građane koji nisu vjernici.", kazao je Sorić.

Prosvjed u subotu pred crkvom sv. Marka

Sam prosvjed, kao što smo već najavili, održat će se ove subote, 14. listopada s početkom u 13 sati na trgu sv. Marka.

Više o prosvjedu za raskid Vatikanskih ugovora možete pronaći na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.