Đuro Đaković prošle godine ostvario 1.97 milijuna kuna dobiti

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

ĐURO Đaković grupacija u 2022. godini je ostvarila neto dobit od 1.97 milijuna kuna, za razliku od godine prije, kada je poslovala s gubitkom od 109.5 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u utorak. Ukupni konsolidirani prihodi grupacije su iznosili 627.7 milijuna kuna i veći su za 116.5 posto, a ukupni su rashodi porasli za 56.7 posto, na 625.8 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 73.7 milijuna kuna, što je 12.79 posto prihoda od prodaje. Na inozemnom tržištu ostvareno je 87.21 posto prihoda od realizacije ili 502.5 milijuna kuna. U financijskom izvješću se među ostalim navodi kako je nakon odobrenja potpore za sanaciju od vlade i Europske komisije (EK) u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna grupacija Đuro Đaković uspjela stabilizirati svoju likvidnost.

Nakon toga i proizvodni proces je optimiziran i kreće se nesmetano dok raste i razina poslovnih prihoda, poglavito prihoda od izvoza te bi sve trebalo završiti ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu kompanije.

Grupacija trenutno ima tri ključna cilja

"Program restrukturiranja Grupacije usvojen je od EK te je posljedično 23. lipnja 2022. održana sjednica Glavne skupštine na kojoj je donesen dio odluka predviđenih Programom restrukturiranja, a nakon toga i 31. kolovoza 2022. i druga sjednica Glavne skupštine prema kojoj je izglasan ulazak društva DD Acquisition u većinsko vlasništvo Đuro Đaković Grupe ulaganjem 231.99 milijuna kuna u temeljni kapital", ističe se u izvješću.

Uspjeh programa, kako se navodi, trebao bi značiti osiguranje dugoročne održivosti i stabilnog razvoja cijele grupacije. Prema podacima iz izvješća, trenutno glavni procesi koji se događaju u grupaciji Đuro Đaković odnose na tri ključna cilja - dovršetak procesa restrukturiranja temeljenom na Programu restrukturiranja, održavanje pozitivnih novčanih tijekova i osiguravanje financijskog praćenja ugovorenih poslova i postizanje zacrtanih razina operativnih marži po pojedinoj članici.

Grupacija bi trebala dostići održivo osnovno poslovanje

Grupacija je, kako se navodi, u koordinaciji s ostalim akterima procesa usuglasila Program restrukturiranja u skladu sa smjernicama o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama EK koji je odobren od strane tijela EK.

Program sadržava strateško i operativno restrukturiranje, koncept financijskog restrukturiranja te implementaciju programa u koju se krenulo nakon odobrenja od strane EK. Nakon provedbe programa Grupacija bi trebala dostići održivo osnovno poslovanje, solventnost, likvidnost i maksimiziranje vrijednosti poslovanja.

Osnove koncepta financijskog restrukturiranja uključuju smanjenje duga i obveza kroz dokapitalizaciju, pokrivanje prenesenih gubitaka, i ulazak potencijalnog strateškog partnera u vlasništvo Grupacije. U izvješću se navodi i kako na dan 31. prosinca 2022. društva Grupacije imaju potpisane ugovore u vrijednosti od 439.9 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.