Direktor Konstruktora tvrdi: Posao u Crnoj Gori još nije izgubljen, gradit ćemo tu cestu

ŽELJKO ŽDERIĆ, direktor splitske tvrtke Konstruktor, koja se neuspješno kao dio hrvatskog konzorcija kandidirala za posao izgradnje autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori, tvrdi kako taj posao još nije izgubljen i da će hrvatske tvrtke graditi crnogorsku cestu.

Žderić u intervjuu Večernjem listu tvrdi kako se nada da će Konstruktor, IGH i Tehnika ipak dobiti posao u Crnoj Gori, a kao glavni razlog propasti nedavnog natječaja navodi činjenicu da su crnogorska vlada i investicijska banka iz Europe imale različit pogled na redoslijed izvođenja radova, odnosno gradnje pojedinih dionica.

"Osnovni problem ovog projekta je različit pogled crnogorske vlade i investicijske banke iz Europe na redoslijed izvođenja pojedinih dionica te autoceste. Iz svojih razloga vlada Crne Gore inzistira, pa je tako bilo i u tenderu, da se prvo radi najteža dionica od Podgorice prema sjeveru. Banka pak inzistira da se iz prometno-ekonomskih razloga prvo gradi dionica od Bara prema Podgorici", objašnjava Žderić.

Europska investicijska banka je ključna za uspjeh projekta

On dodaje kako se prihvatljiv kompromis do sada nije našao, a upozorava i da je spomenuta investicijska banka ključna za uspjeh projekta. Ukoliko se ona povuče iz projekta i ne podrži financijski gradnju ceste, kamate će biti mnogo veće, a time i iznos za koji će se morati zadužiti crnogorska vlada.

"Bez te banke je u problemu i Crna Gora, odnosno posljedica izostanka dogovora o redoslijedu gradnje dionica autoceste, zbog čega se banka nije uključila u taj projekt, jest odbijanje tog projekta, a ne našeg konzorcija" tvrdi Žderić.

Objasnio je kako je i sam sudjelovao u traženju prihvatljivog rješenja, no smatra kako ovu blokadu može ukloniti samo politika, te da su svi ostali problemi lakši za rješavanje. "I to je problem zašto do ovog trenutaka konzorcij nije dobio posao jer mi smo sve što je bilo potrebno predali crnogorskoj vladi", podsjeća direktor Konstruktora.

On i dalje vjeruje kako posao nije izgubljen, a kao objašnjenje zbog čega je crnogorska vlada već započela pregovore sa grčko-izraelskim konzorcijem, koji je predao ponudu za 1,2 milijarde eura skuplju, Žderić kaže kako se Crnogorcima iz nekih razloga žuri te zbog toga rade paralelno. "U slučaju da se utvrdi kako neki od smjerova kojim rješavaju problem nije moguć te da bi bio iskoristiv onaj drugi smjer, nisu na gubitku vremena", objašnjava Žderić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.