KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Dio učenika otputovao na maturalce. Agencije o Stožeru: Napravili su kaos

Foto: Čitatelj Indexa

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo u petak je objavio preporuku da se sva nastava izvan učionie, a pod time se misli i na maturalna putovanja, odgode do daljnjeg. No, kako doznaje Index, neki učenici danas otputovali na maturalce unutar Hrvatske. Index je dobio i fotografije snimljene danas u Zadru, na kojima se vide učenici na maturalcu. Pustiti dijete na maturalac ili ne, pitanje je koje muči roditelje osmaša i maturanata koji ovih dana trebaju krenuti na svoja maturalna putovanja.

 

Šef Udruženja putničkih agencija: Preporuke HZJZ-a došle su prekasno

Ove preporuke HZJZ-a, objavljene u petak poslijepodne, došle su prekasno, smatra Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

On je u razgovoru za Index rekao da su danas krenula maturalna putovanja po Hrvatskoj i da su učenici iz dijela škola već otputovali. Smatra da je Stožer takvu preporuku dao prekasno, te uz to naglašava kako nije u redu od Stožera da odgovornost prebacuje na roditelje, škole i agencije.

"Stožer je trebao reći da zabranjuje putovanja, a ne ovako da izdaju preporuke"

"Ovakva epidemiološka situacija nije od petka kad su objavljene preporuke za maturalce, znalo se već danima prije kakva nam je situacija. Dakle, trebalo se na vrijeme izdati naputke i nije u redu da se odgovornost za odluke prebacuje na roditelje, škole i agencije jer to nije ispravno. Ako postoji bojazan da će se djeci nešto dogoditi, a razumijem da im putovanje može naštetiti, onda se to jasno treba iskomunicirati. Stožer je trebao reći da zabranjuje putovanja, a ne ovako da izdaju preporuke i time dovode nered u cijeli sustav", kazao nam je Žgomba.

Istaknuo je kako još ne raspolažu s konkretnim brojkama o školama koje su odgodile, otkazale ili pak otišle na maturalac.

Žgomba: Ne možete donijeti odluku u petak i da se odnosi na one koji putuju u ponedjeljak

"Znamo samo da su danas neke škole otputovale na maturalce unutar Hrvatske, dok su neki odustali od puta. Ovo svakako nije dobar način upravljanja krizom, treba se jasno iskomunicirati što se smije, što ne", rekao je Žgomba.

Navodi kako su primili informacije od svojih agencija, članica, te da su čak i unutar jedne škole različite odluke pa su neki razredi otišli na maturalac, drugi nisu.

Što se tiče odlaska izvan zemlje, za to je rekao kako je izdana vrlo jasna preporuka da se na takva putovanja u inozemstvo ne odlazi, što je, navodi, iskomunicirano na vrijeme.

"To nije sporno, nije problem ako 10 do 15 dana prije predviđenog putovanja donesete preporuku, ali ako je donesete u petak popodne za ponedjeljak, onda je to jednostavno prekratko vrijeme da se agencije prilagode jer imate situaciju da su te usluge naručene i plaćene prema hotelima, autobusnim prijevoznicima, dakle dovodimo nesigurnost u cijeli sustav. Odmah sam u petak nakon objave preporuka rekao da ne znam što će danas biti. Moja je pretpostavka da se sad najmanje ide u Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju jer je to logično, no nemam konkretne brojke", kazao nam je Žgomba.

Kazao je kako u ovom trenu ne postoji nikakva zabrana putovanja unutar Hrvatske pa je, kaže, pitanje kako će se pravno odviti cijela priča.

"Kad govorimo o pravnoj situaciji, ona je jako kompleksna i rješavat će se individualno između subjekata", rekao nam je Žgomba.

Fain: Dosta škola ide u Dubrovnik i Istru

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), za Index je također rekao da neke škole odlaze na maturalce, dok ih druge otkazuju.

"Ne mogu reći koliki je postotak točno, ali znam da je dio škola već krenuo na maturalce. Dosta se škola odlučilo za maturalce u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a dio odlazi i u Istru", rekao nam je Fain.

Istaknuo je kako su izjave Stožera poprilično konfuzne.

"S jedne strane pozivamo goste da dođu u Hrvatsku, a onda našima ne preporučujemo putovati unutar Hrvatske te su izjave Stožera poprilično kontradiktorne. Mi smo se naljutili na Austrijance što su nas stavili na crvenu listu, a sad sami sebe stavljamo. Trebamo odlučiti jesmo li sigurna destinacija ili nismo. Ja smatram da jesmo, vjerujem da agencije mogu popratiti mjere i da se pazi na sve moguće detalje", kazao nam je Fain.

Tomislav Mijić, direktor turističke agencije Alga Travel za Index je rekao da su sve maturalce odgodili do daljnjeg. Prvo su navodi, imali dogovorena maturalna putovanja za Grčku, Češku i Španjolsku koja su potom prebacili na Hrvatsku, ali sad su i ta putovanja odgodili.

"U dogovoru s roditeljima i školama zaključili smo da je najbolje da maturalna putovanja odgodimo do daljnjeg jer nam je sigurnost djece na prvom mjestu", rekao nam je Mijić.

Šef udruge ravnatelja osnovnih škola: U Zagrebu i županiji su osnovne škole odgodile maturalac

Kontaktirali smo nekoliko škola u Hrvatskoj, no nitko nam se nije javljao na telefon, međutim uspjeli smo na mobitel dobiti predsjednika Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Nikicu Mihaljevića, koji nam je rekao da što se tiče osnovnih škola, ima informacije samo za Zagreb i Zagrebačku županiju.

Kazao nam je da je većina škola odgodila svoje maturalce na koje su osmaši trebali ići početkom rujna.

Budući da je i sam ravnatelj zagrebačke OŠ dr. Ante Starčevića, potvrdio nam je da je njegova škola odgodila maturalac do daljnjeg.

"Trebali smo ići u rujnu na maturalac, no kako se pojavila korona, roditelji su prestali plaćati rate za maturalac, iako smo odabrali i agenciju i sve dogovorili. Rekli su da će vidjeti kako će se situacija razvijati na jesen. Sigurno je da do daljnjeg nećemo ići na maturalac. Roditelji su se usuglasili da je bolje da se maturalac prolongira do kraja godine, ako ostane ovakva situacija. Ako bude isto, onda se neće ni ići na maturalac. Pratimo sve preporuke HZJZ-a, preporuka je da se ne ide na izvanučioničku nastavu gdje je uključeno noćenje. Na neki način to nam ostavlja mogućnost da možemo planirati samo poludnevnu ili jednodnevnu izvanučioničku nastavu", rekao je Mihaljević za Index.

Istaknuo je i kako se čuo s predstavnikom udruge iz Zagrebačke županije te da su tamošnje škole također prolongirale odlazak na maturalac.

Majka zagrebačkog maturanta: Naša bi djeca za 6 dana trebala ići u Vodice i na Hvar

Index je razgovarao i s majkom maturanta koji pohađa zagrebačku gimnaziju Lucijan Vranjanin. Oni još uvijek ne znaju što će biti s maturalcem na koji bi trebali ići u nedjelju 30. kolovoza i to na Hvar i u Vodice.

"Još smo se u siječnju dogovorili s agencijom da se ide na maturalac u Španjolsku. Do početka epidemije smo uplatili 800 kuna akontacije, a ukupan trošak maturalca je bio 4500 kuna. U lipnju su agencija i škola imale sastanke i slali nam zapisnike. Vlasnik agencije je tada objašnjavao zbornici kako će Španjolska do kolovoza biti u redu, da tad više neće biti korone. U školi nam nisu dali međusobne kontakte roditelja kako se ne bismo povezali, no mi smo se ipak uspjeli povezati (riječ je o 200 učenika koji trebaju na maturalac) i svi roditelji su se pobunili. Prvo smo imali razredne roditeljske i razrednici su svima govorili kako su iznenađeni jer da s drugim razredima nema problema. Kasnije su morali održati roditeljski za sve koji idu na maturalac i 99 posto nas je u lipnju bilo protiv Španjolske", istaknula je majka maturanta.

Navodi kako su oni tad predložili da se na maturalac otputuje nekamo u Hrvatsku i dogovor je pao da se ide u Vodice i na Hvar.

"Agencija je tražila da sve platimo već u srpnju iako se nije znalo što će biti"

"Agencija je potom od nas tražila da do sredine srpnja uplatimo cijeli iznos koji je za Vodice i Hvar iznosio 4000 kn, dakle samo 500 kuna manje od Španjolske gdje se trebalo putovati avionom. Više puta sam kontaktirala agenciju kako bih dogovorila s njima da ne uplaćujemo odmah sve, već da vidimo kakva će situacija biti iza 15. kolovoza i da se tad uplati cijeli iznos ako će se ići na maturalac. To nitko u agenciji nije htio ni čuti i bili smo prisiljeni uplatiti sve ako želimo da dijete ide. Naravno da smo svi roditelji pod pritiskom i uplatili smo sve, no sad se bojimo. Naša djeca bi se trebala vratiti s maturalca dan prije početka nastave, što ako se netko zarazi pa vrati i krene u školu", kazala nam je.

"U rasporedu sjedenja se vidi da nema slobodnog mjesta između učenika"

Navodi i kako se u rasporedu sjedenja u autobusu vidi da nema slobodnog mjesta između učenika već da su sva mjesta popunjena.

"Toliko sam puta zvala agenciju, slala im mailove, nikad nisam uspjela ništa ostvariti. Sad je situacija takva da se ne zna hoće li se u nedjelju ići ili ne i tko je odgovoran za takvu odluku. Preporuka HZJZ-a vrijedi za sve, a svi prebacuju odgovornost. Dijete mi je sad proslijedilo poruke razrednice da će se škola u utorak sastati s predstavnikom agencije te da će prekosutra biti roditeljski sastanak. Tad bismo valjda trebali znati", rekla nam je.

Index je kontaktirao i agenciju kao i gimnaziju Lucijan Vranjanin, ali nam nisu odgovorili do trenutka objave teksta.

Za kraj podsjetimo kako je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a danas na konferenciji za medije izjavio da su maturalna putovanja rizična.

>>Imamo 136 novih slučajeva. Capak: Ne preporučujemo maturalce

"Mi smo prošli tjedan izdali preporuke vezane uz maturalce, mi smatramo da su maturalna putovanja u ovome trenutku rizičan događaj jer djeca zajedno putuju, spavaju u jednoj sobi više njih. Mi ne preporučujemo da se putuje u inozemstvo, a ako već putuju, neka to bude na jedan dan. Mislimo da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji neprimjereno da se putuje na više dana. I da se na taj način dovede do toga da se virus proširi", rekao je Capak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.