Deša Mlikotin Tomić: Žrtva sam medijskog linča

PROFESORICA zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Deša Mlikotin Tomić, koja je početkom tjedna nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i primanja mita, tvrdi kako je žrtva medijskog linča.

"Nisam isticala da sam žrtva političkog procesa, već medijskog linča koji je počeo uhićenjem pred kamerama. Takvo je javno uhićenje bez presedana. Ni najgore kriminalce, ni osobe optužene za mnogo teža kaznena djela nisu privodili na takav način", rekla je Mlikotin Tomić te dodala kako je nakon takvog uhićenja cijela afera Indeks dobila "njezinu sliku", piše Večernji list. Tvrdi kako njoj u javnosti nije dana prilika za obranu i dokazivanje nevinosti, a svaki puta kada je htjela reagirati, savjetovali su je da to ne čini, jer bi izgledalo kao da utječe na sudstvo.

"Po meni je mogao pljuvati tko je god htio"

"S druge strane, po meni je mogao pljuvati tko je god htio. Interes i pritisak javnosti bio je iznimno velik, ali ne za učinjena djela i dokaze, već samo za osude i progon svih profesora", kazala je Mlikotin Tomić te dodala kako ju je kazna šokirala, jer je osuđena na bezuvjetnu kaznu za nešto što nije učinila. Tvrdi kako nikada u životu nije učinila ništa protivno zakonu te da će predstavlja loš primjer mladim znanstvenicima, jer bi oni mogli shvatiti da se ne isplati učiti kada bi zbog svakog ispita mogli kazneno odgovarati.

"Ja sam osuđena za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti jer sam dva studenta ocijenila dovoljnim, a optužba i sud smatraju da su oba položila ispite bez stvarno pokazanog znanja. Tko uopće od pravosudnih tijela ima pravo određivati profesorske kriterije ispita, pa tko može odrediti je li student znao za dovoljan ili nije osim mene", pita se Mlikotin Tomić te dodaje kako je osuđena zbog primanja mita na temelju izjava drugih ljudi i bez dokaza.

Naslijedila sam sve što sam stekla u životu

Tvrdi kako su o njoj govorile osobe koje ne poznaje, a da njezina glasa o primanju mita nigdje nema, iako ju je prisluškivala i policija. Ističe kako su je često prozivali i zbog imovine te tvrdi kako kako je sve u životu stekla nasljedstvom od svojih predaka. Mlikotin Tomić tvrdi kako je ovakva presuda za nju i obitelj nastavak agonije te da su se napadi na nju ovih dana pojačali, a u njima posebno mjesto ima Sveučilište.

Posljednjih mjeseci je pročelnica katedre koja ne predaje, ali vodi specijalistički studij te nekoliko domaćih i stranih projekata, a drži i konzultacije asistentima. "Nebrojeno sam puta tražila da predajem i da radim sve dok mi se pravomoćno ne dokaže krivnja. Moje molbe i upiti uvijek su ostali bez odgovora", kaže Mlikotin Tomić z dodaje kako su neki mediji nekorektni kada traže otkaze za profesore, jer bi to bilo protuzakonito. Razmišlja o podizanju tužbi zbog nanesene sramote, a smatra kako će pravomoćna presuda biti pravedna, pa ne razmišlja o svojoj budućnosti bez fakulteta i u zatvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.