Demokrati uspjeli prikupiti potrebnu većinu za izglasavanje zdravstvene reforme

I bivši  američki predsjednik iz redova demokrata Bill Clinton odlučio je pružiti konkretnu pomoć aktualnom predsjedniku Baracku Obami u lobiranju među članovima Predstavničkog doma američkog Kongresa kako bi progurao dugo očekivanu reformu zdravstvenog sustava, prenosi danas CNN.

Clinton je tijekom subote obavio više telefonskih poziva kako bi još ponekoga člana Predstavničkog doma iz redova demokrata koji su najavili da će glasati protiv Obamine reforme, privolio da promijene mišljenje i podignu ruku "za", koja bi svim američkim građanima osigurala pravo na zdravstvenu zaštitu. Od pritisaka na republikance odavno se odustalo, jer su oni kategorički najavili da će glasati protiv prijedloga reforme.

Obami je trebalo 216 glasova podrške demokrata da progura najavljenu reformu, a aktualni je predsjednik zbog toga i u subotu posjetio Kongres i ponovno im se obratio kako bi osigurao podršku demokratskih predstavnika za izglasavanje zakona.

Smišljena komplicirana procedura kako bi se nadglasala republikanska opozicija

"Ne činite to zbog mene! Ne činite to ni zbog Nancy Pelosi (predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, op.a,) ili Harryja Reida (vođe demokratske većine)! Učinite to za sve one ljude vani koji to očekuju!" pozvao je Obama kolebljive demokrate.

Po kompliciranoj i osporavanoj proceduri koju su smislili, zdravstvena bi se reforma donijela glasanjem u Predstavničkom domu i nakon toga bila poslana Obami na potpis, a kasnije bi se u Senat poslalo glasanje samo o jednoj mjeri, i to u sljedećih nekoliko dana. Na taj se način namjerava doskočiti republikanskoj opoziciji u Senatu.

Zakon, koji se priprema više od godinu dana, odnosno od trenutka kada je Obama preuzeo predsjednički stolac u Bijeloj kući, i koji je bio predmet ozbiljnih kontroverzi, proširio bi pokriće zdravstvenim osiguranjem na dodatnih 32 milijuna Amerikanaca, zabranio osiguravajućim kućama odbijanje pružanja osiguranja zbog prijašnjih zdravstvenih problema, a koštao bi oko 940 milijardi dolara u sljedećih deset godina.

Po zakonu bi se također uvela obaveza kupovanja zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, što bi se osiguralo visokim kaznama. Predviđeno je i proširenje državnog programa zdravstvenog osiguranja, Medicaida, na milijune siromašnih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.