PREDSJEDNIČKI IZBORI

Dejan Kovač ima rješenje za povećanje učiteljskih plaća: Manje uhljeba

Foto: Hina

NEZAVISNI predsjednički kandidat, kojega podržava HSLS, Dejan Kovač ocijenio je da je Hrvatskoj potreban temeljit redizajn sustava te je pozvao na okretanje novim tehnologijama i stvaranje dodanih vrijednosti, ponajprije kroz uspostavu učinkovitog sustava meritokracije.

"Kandidat sam produktivne, a ne birokratske Hrvatske", rekao je Kovač na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana učitelja održanoj u sklopu njegova posjeta "Bučijadi" u Ivanić Gradu.

"Birokratskoj Hrvatskoj je cilj da se ništa ne mijenja i da smo i dalje ovisni o glasnoj manjini koja izlazi i glasa da sačuva svoje dobre pozicije koje im je politika lijevih i desnih omogućila zadnjih 30 godina. Produktivna Hrvatska se ne dijeli na javni i privatni sektor, već su to svi ljudi koji rade i doprinose društvu, obrazuju se i stvaraju, dok istovremeno oni 'uvezani' guše i cijede upravo tu produktivnu Hrvatsku", ustvrdio je.

"Moramo se okrenuti novim inovativnim tehnologijama"

Hrvatskoj su potrebne promjene i temeljiti redizajn "postojećeg potrošenog sustava", smatra. "Moramo se okrenuti novim inovativnim tehnologijama i stvaranju novih dodanih vrijednosti", rekao je Kovač.

Podržao je inicijativu da se učiteljima poveća plaća te je upozorio kako je za održiv rast i razvoj društva potrebno imati učinkovit sustav meritokracije.

"Podržavam inicijativu da se učiteljima poveća plaća, a temelj za to mora biti meritokracija", rekao je Kovač. Učitelji su najbolji primjer produktivne Hrvatske, smatra, no i unutar obrazovanja "mora se uvesti sustav koji nagrađuje rad", dodao je.

Kovač: Iz Hrvatske odselilo 300.000 ljudi, a broj birokrata ostao je isti 

Predlaže da se financijska sredstva za plaće učitelja pronađu u smanjenju birokratskog aparata. "Neodrživo je da danas naša birokratska skupa država i dalje zapošljava vojsku nepotrebnih službenika u javnoj upravi. Ako je 300 tisuća građana odselilo iz zemlje, kako to da imamo još uvijek isti broj birokrata?" zapitao se.

"Sustav meritokracije koji stimulira kvalitetan rad i uspješne pojedince jedino je dugoročno održivo rješenje. Biti moderan domoljub u 21. stoljeću znači boriti se za hrvatsko obrazovanje i gospodarstvo koje će stvarati nove dodane vrijednosti, stvarati radna mjesta da se zaustavi veliko iseljavanje mladih hrvatskih obitelji", poručio je Kovač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.