Danska studija: Booster mRNA cjepivom nudi značajnu zaštitu od omikrona kod starijih

Ilustracija: EPA

DANSKA studija potvrdila je kako booster Pfizer/BioNTechovog ili Moderninog cjepiva nudi značajno povećanje zaštite od omikrona kod starijih ljudi. 

Studija, koja još nije recenzirana, istraživala je učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa koja koriste mRNA tehnologiju.

Studiju možete pročitati OVDJE

"Naša studija pridonosi sve jačim dokazima da se primarna zaštita cjepiva BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) ili mRNA-1273 (Moderna) protiv omikrona brzo smanjuje tijekom vremena, a dopunsko cijepljenje nudi značajno povećanje zaštite", napisali su autori u studiji.

Studiju su proveli istraživači s najvišeg danskog instituta za zarazne bolesti, Statens Serum Institut (SSI). Analizirali su podatke od tri milijuna Danaca prikupljenih između 20. studenog i 12. prosinca.

Potvrđuju se pozitivni rezultati prijašnjih studija

Među onima koji su nedavno primili drugu dozu cjepiva, učinkovitost protiv omikrona izmjerena je na 55.2% za Pfizer/BioNTech i 36.7% za Modernu, u usporedbi s necijepljenim ljudima.

Ali ta je zaštita brzo oslabjela tijekom pet mjeseci, rekli su znanstvenici.

Međutim, treća doza cjepiva Pfizer/BioNTech vratila je zaštitu na 54.6% kod osoba u dobi od 60 ili više godina koje su cijepljene 14 do 44 dana ranije, u usporedbi s onima sa samo dvije doze.

Studija potvrđuje rezultate nedavne britanske studije, koja je također pokazala brzi pad zaštite od omikrona tijekom vremena i povećanja zaštite nakon boostera cjepivom Pfizer/BioNTech.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.