Plenković, Vujčić i pola vlade najavljuju uvođenje eura

Foto: Hina/123rf

U ZAGREBAČKOM hotelu Westin, od 9 sati održat će se Konferencija vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj".  
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković govorit će o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura, a izlaganja će na Konferenciji održati guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić. Poseban panel bit će posvećen efektima uvođenja eura na gospodarstvo i građane.
 
Euro kao službena valuta

U nastojanju da se hrvatsku javnost upozna s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u našoj zemlji te otvori i potakne javna rasprava o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka organiziraju konferenciju "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj".  
 
Na konferenciji će biti predstavljena Strategija za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj koju su zajednički pripremile Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka. Strategija sagledava pretpostavke za uvođenje eura i razmatra učinke tog procesa uvažavajući političko i ekonomsko značenje pristupanja europodručju za Hrvatsku, kao i potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme za taj događaj.

Na konferenciji će biti i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
 
Što građani mogu očekivati

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorit će o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj, o aktivnostima do uvođenja eura i ekonomskoj politici nakon uvođenja eura govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a faze tog postupka predstavit će ministar financija Zdravko Marić.  
 
Panel-rasprava u drugom dijelu konferencije trebala bi, između ostalog, dati odgovore na pitanja o tome hoće li uvođenjem eura napokon za građane nestati problemi proizišli iz valutne klauzule u kreditima te je li opravdana bojazan da pridruživanje europodručju automatski znači i više cijene. Ugledni predstavnici akademske zajednice, poduzeća, banaka, udruženja i udruga te nositelji novčane i ekonomske politike u Hrvatskoj ponudit će također odgovore na pitanja o tome što građani, nakon pridruživanja europodručju, mogu očekivati i glede kretanja kamatnih stopa. Panelisti će raspravljati i o mogućnostima povećavanja konkurentnosti poduzeća nakon uvođenja eura; hoće li tvrtkama naštetiti potpuno fiksiranje deviznog tečaja te kakav će biti učinak uvođenja eura na poslovanje banaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.