Danas i sutra traju prijave za upis u srednje škole

Tekst: B.R.
Foto: Vlado Kos / Cropix

UPRAVO završeni osnovnoškolci, njih gotovo 47.000, danas i sutra mogu podnijeti prijave za upis u srednje škole, a već od ranoga jutra budući srednjoškolci i njihovi roditelji u dugim redovima strpljivo čekaju kako bi predali tražene dokumente i tako stekli pravo na upis.


U nešto više od dvije tisuće razreda moguće je upisati 53.504 učenika, no kako je osnovnu školu uspješno završili gotovo pet tisuća školaraca manje, dio će srednjoškolskih klupa očito ostati nepopunjen. Prema već ustaljenom običaju, najveće gužve vladaju u školama u kojima se upisuju budući gimnazijalci, no ove godine ne manjka ni interesa za srednje strukovne škole i zanate.

Ovogodišnji će upis svakako obilježiti problemi sa ispisivanjem valjanih svjedodžbi završenih učenika osmog razreda zbog otežanog i poremećenog rada e-matice. Iako je glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci novinarima potvrdio da će tijekom današnjeg dana biti dovršeno ispisivanje i posljednje osnovnoškolske svjedodžbe, ogorčenje nastavnika, učenika i roditelja se ne smanjuje.

Sve srednje škole će, prema ranijim najavama, do srijede ujutro objaviti popise učenika koji su stekli pravo na upis, a već dan nakon toga, od četvrtka 1. srpnja započinju i upisi. Učenici koji se ne uspiju upisati u prvom roku, imaju to priliku učiniti i tjedan dana poslije. Naime, prijave će se za drugi upisni rok primati u ponedjeljak 5. srpnja, u utorak će biti objavljene liste, a upisi potom slijede od srijede 7. srpnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.