Crnogorski Hrvati dat će podršku Đukanićevoj vladi

Screenshot: HRT

HRVATSKA građanska inicijativa (HGI), jedina parlamentarna stranka koja okuplja Hrvate u Crnoj Gori, podržati će vladu premijera Mila Đukanovića i nastaviti participirati u vlasti te sve uraditi što će zaštititi državu Crnu Goru, poručila je zastupnica HGI u crnogorskom parlamentu Ljerka Dragičević.

Podsjetivši da je premijer Milo Đukanović pokrenuo inicijativu da se o povjerenju vladi izjasni parlament, čija je izvanredna sjednica zakazana za 25. siječnja, Dragičević je u priopćenju navela kako "ova odluka vlade znači potrebu provjere njena političkog legitimiteta na ustavno jasno definiran način“.

"HGI će poduprijeti vladu i nastaviti participirati u vlasti te sve uraditi što će zaštititi državu Crnu Goru", poručila je Dragičević dodavši da od legitimno izabrane vlade očekuje ovako odgovoran odnos „iako se taj odgovoran odnos sada želi prikazati neodgovornim zaboravljajući da je inicijativa o provjeri povjerenja doskora veoma snažno najavljivana od onih političkih subjekata koji je sada žele negativno predstaviti“.

U HGI, kako je dodala, smatraju da onaj tko je počeo realizirati svoje predizborne programe mora to i dovesti do kraja.

„Mnoge stranke koje sada sjede u parlamentu su od 2012. godine do danas izigrale izbornu volju građana“, rekla je Dragičević o trenutačnoj političkoj situaciji.

Jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori ima jednu zastupnicu u parlamentu te jednog ministra bez portfelja u vladi, nakon što je ušla u postizbornu koaliciju s vladajućim Demokratskom partijom socijalista, Mila Đukanovića i Socijaldemokratskom partijom, Ranka Krivokapića. 

Đukanović sam tražio izglasavanje povjerenja


Na inicijativu premijera Đukanovića crnogorska vlada zatražila je parlamentarnu raspravu o povjerenju vladi. Odlučeno je to bude na prvom ovogodišnjem zasjedanju 25. siječnja.

Nakon brojnih uličnih prosvjeda dijela oporbe i zahtjeva za formiranje prijelazne vlade, premijer Đukanović je krajem prosinca sve iznenadio inicijativom da se u Skupštini Crne Gore razgovara o povjerenju njegovu kabinetu.

"Osigurali smo konsolidaciju javnih financija, kontinuirani gospodarski rast tijekom prethodne tri godine, početak realizacije najvrjednijih investicija, osigurali smo pozivnicu za NATO i kvalitetan i dinamičan proces pridruživanja Europskoj uniji (EU) i na samo nekoliko mjeseci smo od redovitih izbora“, kazao je obrazlažući ovu inicijativu Đukanović, koji očekuje izglasavanje povjerenja njegovoj vladi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.