Crkva u Irskoj za seksualna zlostavljanja dječaka nudi 161 milijun eura odštete

U IRSKOJ je otkriven veliki skandal u kojem su redovnici katoličke crkve seksualno zlostavljali i maltretirali dječake popravnog doma. Rimokatolički red Kršćanske braće objavljuje da će uplatiti odštetu od 161 milijuna eura.

Irski nadbiskup Diarmuid Martin kazao je da će ovih dana biti otkrivene "odvratne stvari koje su se događale iza zatvorenih vrata dublinske nadbiskupije". Takozvanim Rayanovim izvještajem otkriveni su skandali unutar katoličke crkve u Irskoj po kojem su redovnici redovito seksualno zlostavljali, bičevali, grupno silovali te tjerali na ropske radnje malodobne dječake koji su bili štićenici popravnih domova koje je osnovala crkva.

Sean Rayan bio je sudac vrhovnog suda koji je vodio istragu o zlostavljanjima u vremenskom periodu od 30-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća te je po njemu izvještaj dobio ime, prenosi Reuters.

U Irskoj se očekuje objavljivanje dokumenta koji se bavi tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju djece u dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine, a premijer Brian Cowen najavio ga je za četvrtak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.